Magyar borexport: egyelőre nem a minőség dominál

bor, magyar bor, vörösbor, fehérbor, borexport

A Magyarországról exportált bor átlagára nem érte el az 1 eurót 2020-ban, míg az importé 2,6 euró volt literenként. Az EU-ban csak Szlovákia exportál nálunk olcsóbban.

A hazai bortermelés 2015 óta évi 300 millió és 360 millió liter között alakult. Ezzel Magyarország az EU hatodik legnagyobb termelője, a közösség teljes mennyiségének 2 százalékával. Hazánk világ első 15 bortermelője között is szerepel– írják a statisztikai hivatal szakértői a „Szőlőültetvények, 2020” című kiadványban.

A magyar borexport összességében emelkedő pályán mozgott az elmúlt években, értéke 2020-ban 120 millió euró volt, a teljes hazai termékexport 0,1 százaléka. A fő célországok Szlovákia, Németország, az Egyesült Királyság és Csehország, a kivitel hattizede ide érkezett. A borimport jóval kisebb volumenű és értékű, 20 millió eurót ért el 2020-ban. Koncentrált a behozatal, az Olaszországból, Franciaországból és Németországból bejövő bor értéke az import háromnegyedét teszi ki.

Összetételét tekintve jelentős az eltérés a hazai export és import között. Amíg a kivitel több mint felét az alacsony egységárú, tartályban szállított bor teszi ki, addig hazánkba jórészt a drágább, palackos borok érkeznek. Az exportátlagárak nem érték el az 1 eurót 2020-ban, míg az importé 2,6 euró volt literenként. Uniós összevetésben csak Szlovákia átlagára alacsonyabb, mint a hazai exportár. Ausztria átlagosan háromszor, Franciaország több mint hatszor drágábban tudja értékesíteni a külpiacokon a bort.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva