Lízingszövetség: nagy szükség van az államilag támogatott konstrukciókra

2023 első félévében, az államilag támogatott lízingkonstrukciók keretében összesen 81,9 milliárd forint kihelyezése valósult meg, ami 5231 darab szerződést jelentett – derül ki a Magyar Lízingszövetség jelentéséből.

 

A támogatott finanszírozási programok népszerűsége töretlen. A jelenlegi kamatkörnyezetben kiemelten fontos, hogy a kkv-szektor kedvezményes forrásokhoz juthasson, hogy beruházásait, működését versenyképesen folytathassa – hangsúlyozza a szövetség közleménye.

A támogatások megoszlása alapján az egyes eszközkategóriák sorrendjében a mezőgazdasági gépek (24 milliárd forint) végeztek az első helyen, amelyeket a kishaszonjárművek (22, 8 milliárd forint), a nagyhaszonjárművek (22 milliárd forint) az ipari gépek (7,8 milliárd forint) és az építőipari gépek (2,4 milliárd forint) követtek.

Ennek legnagyobb részét, 62,4 milliárd forintot a KAVOSZ Széchenyi Lízing programok teljesítették, amelynek során 4423 darab új szerződés jött létre. A Széchenyi Lízing programok folytatódnak a második félévben is, sőt a Lízing Max+ jelenleg elérhető termék maximális limitét a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megduplázta, így 400 millió forint összegig adható.

A támogatások másik meghatározó csoportját alkotják az Eximbank különböző termékei, ezek között is kiemelt szerepet töltött be a nemrég indított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram. Ennek során 18,5 milliárd forint értékű forrás került felhasználásra, amelyet a pályázók nagyhaszonjárművek (13,4 milliárd forint), valamint ipari gépek (2,6 milliárd forint) finanszírozására fordítottak.

Ami lízingpiac egészét illeti, a finanszírozott összeg a második negyedév végére elérte a 429,11 milliárd forintot; a szerződések száma ugyanakkor tovább csökkent szinte minden eszközkategóriában. A hazai ügyfélkört már szinte kizárólag a vállalati szektor dominálja. A kkv-k aránya 75 százalék, a nagyvállalatoké 18 százalék, míg a lakossági ügyfelek részesedésének drámai csökkenése ebben az időszakban is folytatódott, így ez a szegmens már pusztán 5,4 százalékot képvisel a hazai piacon.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva