Lassult a lakbérek emelkedése 2021 végén

fiatalok, albérlet

Lassuló ütemben nőttek a lakbérek 2021 decemberében, országosan 0,6, Budapesten 0,4 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest – derül ki a KSH és az ingatlan.com közös kutatásából.

Decemberben az országos lakbérindex már a járvány előtti szint körül alakult, a budapesti azonban még elmaradt attól – olvasható a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2021. december” című kiadványban.

2020 decemberéhez képest országosan 13,1, Budapesten 12,7 százalékkal nőttek a lakbérek, az országos index a 2015. évi bázisidőszak 144, a fővárosi pedig a 135 százalékát érte el.

A főváros budai oldalán emelkedtek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz képest, a budai hegyvidéki kerületekben 1,5, a többi budai kerületben átlagosan 0,5 százalékkal. Hasonló mértékű változás volt a pesti belső kerületekben (0,5 százalék) is, míg a pesti átmeneti és külső kerületekben kissé (0,3, illetve 0,6 százalékkal) mérséklődtek a bérleti díjak.

A 2021. januári mélyponthoz képest Budapesten átlagosan 13 százalékkal magasabb lakbérért hirdették a kiadó lakásokat 2021 decemberében. A pesti belső kerületekben volt a legnagyobb drágulás (15 százalék); a budai hegyvidéki és egyéb kerületekben 14, illetve 10, a pesti átmeneti kerületekben pedig 11 százalékkal emelkedtek az árak. Tizenegy hónap alatt a pesti külső kerületekben nőttek legkevésbé (8,2 százalékkal) a lakbérek.

(Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A 2021-ben kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 55 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 64 m2 volt. A legnagyobb, átlagosan 71 m2-es albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva