Lakbérindexet fejlesztett a KSH és az ingatlan.com

költözés, albérlet, dobozok

A Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com egy éves közös munkájának eredményeként megjelent a „KSH-ingatlan.com lakbérindex”.

A két szervezet egy évvel ezelőtt kötött kutatási megállapodást. Ennek keretében az ingatlan.com egyedi, de azonosításra alkalmatlan adatokat ad át a KSH részére, amelyekből a KSH statisztikai számításokat végez. Ez a közösen kialakított adatállomány olyan elemzési lehetőségeket teremt, amely az elkülönült adatrendszerekben sem a KSH, sem az ingatlan.com számára nem lenne lehetséges.

Az adatok átadásának elsődleges célja a lakásbérleti piac megfigyelése, a KSH-ingatlan.com lakbérindex kiszámítása. Az index előállításához felhasznált adatok a lakásbérleti piac jelentős részét lefedik. Az együttműködés a továbbiakban újabb statisztikák kidolgozásával folytatódik.

„Előremutató példa, hogy egy üzleti szereplő statisztikai célú felhasználásra kínálja fel adatait. Hasonló együttműködési lehetőség témakörtől függetlenül minden olyan gazdasági szereplő számára nyitva áll, amely biztosítani tudja a statisztikai adatbázisok iránti minőségi elvárásokat” – mondta az együttműködésről dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Nagyon örülünk, hogy megszületett ez a történelmi megállapodás, hiszen ilyen innovatív együttműködésre még nem volt példa a KSH és az üzleti szféra között. Reméljük, hogy a sok szempontból újdonságot jelentő lakásbérleti statisztikákkal segíteni tudjuk a lakosság döntéseit” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az előállított mutatókat a KSH havi rendszerességgel publikálja, a beharangozó podcastot itt hallgathatja meg.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva