Lakbérek: 13 százalékos volt az átlagos éves drágulás júliusban

2023 júliusában az előző hónaphoz képest országosan és Budapesten egyaránt 1,9 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak. A 2022. júliusinál országosan 13, a fővárosban 14 százalékkal, a 2015. évinél pedig 92, illetve 84 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

 

A „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2023. július” című kiadvány szerint a fővárosban a pesti oldal belső kerületeiben 2,1, az átmeneti kerületekben 3,0, a külső kerületekben 1,7 százalékkal emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt. A budai oldal hegyvidéki kerületeiben 1,1, az egyéb kerületekben 2,2 százalékkal nőttek a kínálati bérleti díjak. Egy év leforgása alatt a pesti átmeneti kerületekben volt a legnagyobb (14,8 százalék) és a budai hegyvidéki kerületekben a legkisebb (10,7 százalék) a drágulás mértéke. (Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

A nominális lakbérek szintje már mintegy másfél éve a 2020. januári csúcs fölé emelkedett, 2023 júliusában országosan 32, Budapesten 29 százalékkal meghaladta azt. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,6, illetve 9,7 százalékkal maradtak el a járvány előtti szinttől. Az infláció havi mértéke júliusban is elmaradt a nominális lakbérek növekedési ütemétől, így a reállakbérek országosan 1,6, Budapesten 1,7 százalékkal tovább nőttek az előző hónaphoz viszonyítva.

2023 január–júliusa között a figyelembe vett hirdetések 56 százaléka fővárosi, 29 százaléka megyei jogú, 13 százaléka nem megyei jogú városi lakásra vonatkozott. A kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 55, a megyei jogú városokban 58 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 67 m2 volt. A legnagyobb alapterületű (átlagosan 78 m2-es) kiadó lakásokat továbbra is Pest vármegyében hirdették.

Országosan a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (92 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 8 százalék esetében családi házat hirdettek meg. Budapesten ugyanakkor a kiadó lakások mindössze 4,0 százaléka volt családi ház. 2023 első hét hónapjában a fővárosban a hirdetések 42, országosan 43 százaléka származott magánszemélytől.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva