Közel 140 milliárd forint pályázati pénz kísérleti fejlesztések támogatására

fejlesztés, támogatás, ötlet

Július végétől lehet várhatóan pályázni a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című (GINOP PLUSZ-2.1.1-21) felhívás keretében.

A felhívás keretében kísérleti fejlesztések támogathatók. A kiírók leszögezik: kísérleti fejlesztés a meglévő tudományos, technológiai, üzleti és egyéb, vonatkozó ismeretek és szakértelem megszerzése, összesítése, alakítása és felhasználása új vagy javított termékek, eljárások vagy szolgáltatások kidolgozása céljából.

Mi számít kísérleti fejlesztésnek, és mi nem?

Ide tartozhatnak például az új termékek, eljárások vagy szolgáltatások fogalmi meghatározását, megtervezését és dokumentálását célzó tevékenységek is. A kísérleti fejlesztéshez tartozhat az új vagy javított termékek, eljárások és szolgáltatások kísérleti modelljeinek kidolgozása, illetve kiállítása, az ilyen termékeknek a tényleges működési körülményeket reprezentáló környezetben történő tesztelése és jóváhagyása abban az esetben, ha e tevékenységek elsődleges célja a véglegesnek még nem tekinthető termék, eljárás vagy szolgáltatás továbbfejlesztése.

Ide tartozhat a kereskedelmileg felhasználható olyan és kísérleti modellek kifejlesztése, amelyek kereskedelmi végterméknek minősülnek, mert előállításuk túlságosan költséges ahhoz, hogy az kizárólag demonstrációs és hitelesítési céllal történjen. A kísérleti fejlesztésbe viszont még akkor sem tartoznak bele azok a szokásos vagy időszakos változtatások, amelyeket meglévő termékeken, gyártósorokon, előállítási eljárásokon, szolgáltatásokon és egyéb folyamatban lévő műveleteken végeznek, ha ezek a változtatások fejlesztésnek minősülnek.

További alapvető információk

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 136,67 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Budapest kivételével Magyarország egész területén lehet pályázni. Egy pályázó minimum 50 millió, maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet, a kormány előzetes becslése szerint 130–270-en járnak majd sikerrel.

Támogatási kérelmet mikro-, kis-, és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok, valamint kutatóhelyek és kutató-tudásközvetítő szervezete nyújthatnak be két szakaszban:

  1. szakasz: 2021. július 26. – 2021. augusztus 30.
  2. szakasz: 2022. január 5. – 2022. január 31.

További részletek a felhívástervezetben.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva