Kiskereskedelem: mínusszal kezdődött a negyedik negyedév Európában

élelmiszer, vásárlás, kereskedelem

A szeptemberi 0,8 százalékos növekedés után 2022 októberében 1,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a kiskereskedelmi forgalom volumene az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az „élelmiszerek, italok, dohányáruk” kategóriában uniós átlagban 3,6 százalékkal esett vissza a forgalom szeptemberben, a nem élelmiszer termékek forgalma 2,6 százalékkal csökkent. Mindezt – az előző hónapokkal ellentétben – az üzemanyagtöltő állomások 3,3 százalékos forgalomnövekedése már nem tudta ellensúlyozni.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül Írországban mérték a legnagyobb, 6,8 százalékos éves forgalomcsökkenést, Dániában 9,5, Svédországban 6,4, Belgiumban 5,7 százalékkal maradt el a volumen a 2021. októberitől. A legnagyobb, 8,5 százalékos növekedéssel Szlovénia dicsekedhet, utána a 7,2 százalékos máltai és az 5,7 százalékos lett adat következik.

A magyar adat ugyanakkor még októberben is pozitív volt: a KSH jelentése szerint az októberi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedés idehaza is csak a benzinkutakon múlt: a folyó áron összesen 1520 milliárd forintos forgalom közel ötödét adó az üzemanyagtöltő állomások közel 20 százalékkal nagyobb forgalmat realizáltak, mint 2021 októberében.

A 46 százalékos súlyú élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 5,6 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9 százalékkal mérséklődött, és – magas bázisról, de – csökkent a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene is (1,7 százalékkal).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva