Kiskereskedelmi forgalom: júliusban és augusztusban már csak a benzinkutak miatt volt növekedés

kiskereskedelem, élelmiszer, food

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma mindhárom nyári hónapban elmaradt az egy évvel korábbitól, a pozitív éves adatot júliusban és augusztusban is a benzinkutak „szállították”.

A KSH tájékoztatása szerint 2022. augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 3,3, naptárhatástól megtisztítva 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A 2,4 százalékos növekedéshez a forgalom 18 százalékát adó üzemanyagtöltő állomások 3,4 százalékponttal járultak hozzá, a 47 százalékos súlyú élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben viszont már csökkent a forgalom (2,4 százalékkal), így ez a kategória már lefelé húzott (1,2 százalékponttal). A nem élelmiszerkereskedelmi üzletekben elkönyvelt 0,5 százalékos bővülés 0,2 százalékponttal javította a szektor kereskedelmi mutatóját.

Hasonló volt a helyzet júliusban is: az élelmiszerek 1,3 százalékpontos negatív „hozzájárulását” a „nem élelmiszer” kategória egymaga (plusz 1,1 százalékpont) nem tudta volna a pozitív tartományba húzni, szükség volt az üzemanyagtöltő állomások 4,5 százalékpontjára is. (Így jött ki a – naptárhatást is figyelembe vevő – 4,3 százalékos éves növekedés).

Júniusban csak az élelmiszerboltok forgalomcsökkenése húzta lefelé (0,1 százalékponttal) az éves kiskereskedelmi adatot, a nem élelmiszerüzletek 1,0, a benzinkutak 3,7 százalékponttal járultak hozzá a 4,5 százalékra „kerekülő” növekedéshez.

A benzinkutak forgalma az egész unióban erős volt a nyári hónapokban, de – uniós átlagban – a magyarországi „bravúrt” nem tudták bemutatni: a teljes kiskereskedelmi forgalom az Eurostat tájékoztatásai szerint mindhárom nyári hónapban csökkent: júniusban 2,3, júliusban 0,7, augusztusban pedig 1,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Augusztusban az EU egészét tekintve a nem élelmiszerjellegű termékek forgalma 2,6 százalékkal csökkent, az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 1,3 százalékos volt a visszaesés, az üzemanyagtöltő állomások forgalma ugyanakkor 5,5 százalékkal emelkedett.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva