Kertészeti üzemek korszerűsítése: új felhívás a Vidékfejlesztési Programban

By 2020.09.16.szeptember 29th, 2020Üzleti bulvár
növénytermesztés, technológia

A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának (VP) keretében megjelent a „Kertészeti üzemek korszerűsítése” című (VP2-4.1.3-20) felhívás.

A felhívás keretösszege 30 milliárd forint, amely az alábbiak szerint oszlik meg három célkitűzés között:

  • a mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének javítása, valamint a mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításának és korszerűsítésének a megkönnyítése, mindenekelőtt a piaci jelenlét, a piacorientáltság és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából: 21 milliárd forint;
  • a megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése és ezen belül is különösen a generációs megújulás elősegítése: 6 milliárd forint;
  • a mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása: 3 milliárd forint.

A forrását az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja; egy pályázó legfeljebb 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet. A kormány 250–300 támogatott projektre számít.

A friss zöldségfélék iránti piaci kereslet évről évre növekszik, melynek kielégítéséhez időzített és környezetbarát termesztés, valamint folyamatos szállítás szükséges, ezért indokolt a növényházi termesztő kapacitás növelése – olvasható a felhívásban. A fogyasztói igények kielégítéséhez elengedhetetlen a zöldség és gyümölcsfélék szakszerű tárolása is, amely lehetővé teszi a betárolt áru minőségének megőrzését, így egész évben biztosítható a keresett termékek rendelkezésre állása.

A felhívás támogatja a kertészeti gazdaságokban az energiafelhasználás hatékonyságának javítását és az ágazat által okozott környezetterhelés csökkentését; további cél a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságainak megerősítése, fejlesztése, illetve a foglalkoztatás növelése.

A támogatható tevékenységek:

  • kertészeti termelőtevékenységet szolgáló növényházak építése, korszerűsítése:
  • kertészeti termelőtevékenységet szolgáló hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók, valamint a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló létesítmények létrehozása, korszerűsítése.

Támogatást „megfelelő üzemmérettel” rendelkező (részletek a felhívásban) mezőgazdasági termelők igényelhetnek, de lehet pályázni kollektív beruházás keretében is.

A támogatási kérelmeket 2020. október 19-től 2021. február 19-ig lehet benyújtani.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva