Jön a 20 milliárd forintos pályázat a gombatermesztés támogatására

gomba

Várhatóan augusztustól pályázhatnak a mezőgazdasági termelők „gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatására”, egy nyertes pályázó akár 2 milliárd forintot is kaphat.

A Vidékfejlesztési Program keretében már elkészült – és a társadalmi egyeztetést is megjárta – a „Kertészet – Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása” című (VP2-4.1.3.4-21 kódszámú) felhívás tervezete.

A cél a gombatermesztő gazdaságokban megtermelt gomba mennyiségének növelése, ami lehetővé teszi a hazai fogyasztás emelése mellett a folyamatosan bővülő exportlehetőségek kihasználását és a feldolgozóipar igényeinek kielégítését is.

A felhívás támogatja a megfelelő mennyiségű és minőségű komposzt-előállító- és gombatermesztő kapacitás növelését, a termelők versenyképességének erősítését, az új, innovatív és környezetbarát technológiák és termesztési módok alkalmazását, valamint a gombatermesztéshez kapcsolódó létesítmények energiafelhasználás hatékonyságának javítását és az ágazat által okozott környezetterhelés csökkentését. További cél a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságainak megerősítése, fejlesztése, illetve a foglalkoztatás növelése.

Minderre a kormány 20 milliárd forintot szán; a keretösszeg az alábbiak szerint oszlik meg a célterületek között:

  1. Mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének javítása, szerkezetátalakításuk és korszerűsítésük a megkönnyítése, mindenekelőtt a piaci jelenlét, a piacorientáltság, és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából: 16 milliárd forint.
  2. A megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése; ezen belül is különösen a generációs megújulás elősegítése: 2 milliárd forint.
  3. A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása: 2 milliárd forint.

A kormány 20–30 támogatott projektre számít; egy projekt maximum 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphat. (A forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.)

Az önállóan támogatható tevékenységek:

  • kertészeti termelőtevékenységet szolgáló létesítmény építése, korszerűsítése;
  • energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek;
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

Támogatási kérelmek benyújtására 2021. augusztus 16-tól 2021. október 10-ig lesz lehetőség.

További információk az itt elérhető felhívástervezetben.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva