Jól állta a válságot a hazai építőipar

Miközben az építőipari termelés volumene áprilisban közel negyedével csökkent éves összevetésben, Magyarországon alig több mint 2 százalékos volt a visszaesés.

Az Eurostat adatai szerint 2020 áprilisában az unió építőipari termelése 24 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül csupán Németország és Finnország számolt be év/év alapon növekedésről: az EU legnagyobb gazdaságában 0,9, északi rokonainknál 0,8 százalékkal bővült a termelés. Az olasz adatokat még nem ismerjük, de a mínusz 60,6 százalékos francia és a mínusz 32,6 százalékos spanyol mutató egyértelműen jelzi, milyen hatása volt a koronavírus-járványnak.

A magyarországi építőipar a „legválságállóbbak” közé tartozik: a KSH gyorstájékoztatója szerint áprilisban mindössze 2,1 százalékos volt az éves szintű visszaesés. (Az Eurostat adatsorában ennél – az említett német és finn mutatókon kívül – csak a mínusz 0,8 százalékos lengyel, a mínusz 1,6 százalékos svéd és a mínusz 1,7 százalékos máltai adat volt jobb.)

Bár az építőipari dolgozókat elkerülte a járvány, az ágazatnak számolnia kell a következményekkel: a legnagyobb gondot az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint az új projektek előkészítésének lelassulása és az új szerződések számának csökkenése okozza. (A KSH szerint az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 15,4 százalékkal maradt el a 2019. április végitől.)

A vállalkozások likviditási helyzete romlott, a késedelmes fizetések megszaporodása a lánctartozást is gerjeszti. Az ÉVOSZ által megkérdezett vállalkozások arról számoltak be, hogy számláik értékének 20–25 százaléka nincs időre kifizetve, követeléseik 6–7 százaléka pedig tartósan vita tárgyát képezi.

Ha a járványhelyzet lecseng, akkor az ÉVOSZ szerint 2020 egészében 5–10 százalékos éves szintű visszaesésre lehet számítani. Ehhez azonban feltétele – egyebek mellett – a tervezett létesítmények előkészítésének felgyorsítása, valamint az építőipar hatékonyságának növelését és a digitalizációt célzó pályázatok kiírása.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva