Játsszanak nagyobb szerepet a fogyasztók a „zöld átállásban”!

zöld átállás, természetvédelem, vásárlók, fiatalok

A fogyasztók zöld átállásban való szerepvállalásának megerősítését célozza az a javaslat, amelyet az Európai Tanács is elfogadott, és amelynek célja, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv és a fogyasztói jogokról szóló irányelv módosításával erősítse a fogyasztói jogokat.

 

A „zöldre festés” elleni küzdelem részeként az Európai Tanács javaslatot tesz a környezetbarát jellegre vonatkozó olyan általános állítások betiltására, mint például a „környezetbarát”, a „zöld”, vagy a „klímasemleges”. A gyártók a továbbiakban nem reklámozhatják termékeiket, előállítási folyamataikat vagy vállalkozásaikat ilyen általános jelzőkkel, amennyiben ezek az állítások nem támaszthatók alá egy nyilvánosan hozzáférhető tanúsítási rendszer révén.

Kibővül a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv melléklete (az ún. feketelista). A jövőben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül az, ha a kereskedők nem tájékoztatják a fogyasztókat arról, hogy egy áru korlátozott élettartammal vagy a tartósságának korlátozása érdekében bevezetett tulajdonsággal rendelkezik. A fogyasztókat arra is figyelmeztetni kell, ha az árut úgy tervezték, hogy az ne legyen kompatibilis a harmadik fél gyártók által biztosított fogyóeszközökkel, tartalék alkatrészekkel vagy tartozékokkal. Az áruk javíthatóságának feltüntetése is tilos lesz, amennyiben az áru javítása nem lehetséges.

A fogyasztói jogokról szóló irányelv módosításaiban a bizottsági javaslat a gyártók által alkalmazandó, a tartósságra vonatkozó kereskedelmi jótállást vezet be. Ez a gyártó arra vonatkozó kötelezettségvállalása, hogy az áru meghatározott ideig fenntart bizonyos funkciókat, illetve teljesítményeket. A Tanács ezen túl egy olyan harmonizált grafikai formátum létrehozását is javasolja, amely egyértelműen tájékoztatja a fogyasztókat az egyes áruk tartósságára vonatkozó ilyen garanciákról.

Az Európai Bizottság 2022. március 30-i irányelvjavaslata itt érhető el.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva