Kétmilliárd forint baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztésére

Széchenyi 2020

A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának (VP) keretében megjelent a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése ” (VP2-4.1.1.7-20) felhívás.

A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázata számos technológia alkalmazásával csökkenthető, a felhívás alapvető célja ezek beszerzésének és kiépítésének elősegítése.

A beruházások, fejlesztések támogatására nem csak a versenyképesség növelésének alapvető eszközeként lehet tekinteni, hanem olyan lehetőségként, amelyek révén az állattartók képesek napjaink egyik legégetőbb problémakörére, az állategészségügyi kockázatokra ésszerű válaszokat adni. A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének valószínűsége számos elérhető technológia alkalmazásával csökkenthető – olvasható a felhívásban.

A támogatási kérelmeket 2020. április 27-től 2022. április 26-ig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 2 milliárd forint; egy pályázó maximum 30 millió forintot kaphat.

Önállóan támogatható tevékenységek

  • építéssel járó, a járványvédelemhez kapcsolódó tevékenységek: állattartó telepi épületek, építmények építése, kialakítása, felújítása, átalakítása;
  • építéssel nem járó, a járványvédelemhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése: állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése.

A keretösszeg megoszlása

Mind a „baromfitartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” (1 milliárd forint), mind a „sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” (1 milliárd forint) esetében:

  • a mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének növelése és a szerkezetátalakítás és modernizáció ösztönzése, különös tekintettel a piaci részvétel és orientáció növelésére, valamint a mezőgazdasági diverzifikációra: 0,6 milliárd forint;
  • a generációs megújulás előmozdítása a mezőgazdaságban: 0,3 milliárd forint;
  • a mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása: 0,1 milliárd forint.

A forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja; a kormány 200–250 támogatott projektre számít.

Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők nyújthatnak be 2020. április 27-től 2022. április 26-ig.

További részletek a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívásban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva