Ipari termelés: június az EU egészében is éves visszaesést hozott

Májushoz képest 0,4 százalékkal nőtt, de az egy évvel korábbitól így is 1,2 százalékkal elmaradt júniusban az ipari termelés volumene az Európai Unióban – derült ki az unió statisztikai hivatalának közleményéből.

 

Az Eurostat adatai szerint az energiatermelés 8,9 százalékkal esett vissza éves összevetésben, továbbfelhasználásra gyártott termékekből 6,6 százalékkal, tartós fogyasztási cikkekből 6,5 százalékkal készült kevesebb. A nem tartós fogyasztási cikkek és a beruházási javak esetében éves szinten nőtt a volumen, rendre 2,1, illetve 4,8 százalékkal.

Az adataikat közzétevő tagállamok közül a legsúlyosabb, 12,7 százalékos éves visszaesést Észtországban regisztrálták, Bulgáriában 9,3, Belgiumban 7,6 százalékkal csökkent a termelés. Dániában ugyanakkor 12,3 százalékkal, Írországban 8,3 százalékkal, Szlovákiában 3,6 százalékkal haladta meg a termelés volumene a 2022. júniusi szintet.

Magyarországon a KSH adatai szerint 2023 júniusában az ipari termelés volumene 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 6,1 százalékkal mérséklődött. A visszaesés miatt döntően az energiaipar okolható, itt 33 százalékkal csökkent a termelés.

Az iparon belül 95 százalékos súlyú feldolgozóiparban mindössze 0,8 százalékkal csökkent a termelés volumene. A két legnagyobb súlyú alágban jelentősen – a járműgyártásban több mint 19, a villamos berendezés gyártása alágban pedig közel 17 százalékkal – nőtt a termelés éves összevetésben.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva