Ipari termelés: az EU egészében is csökkent a volumen 2023 májusában

Az áprilisi 0,1 százalékos emelkedés után 2023. májusban 1,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól az ipari termelés volumene az Európai Unióban.

 

Az Eurostat adatai szerint az energiaipar termelése 2023 májusában 7,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a tartós fogyasztási cikkek gyártása 6,4, a továbbfeldolgozásra előállított termékeké 6,1, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,3 százalékkal csökkent. A beruházási javak termelése ugyanakkor 3,5 százalékkal emelkedett.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb, 16,2 százalékos éves iparitermelés-visszaesést Írországban regisztrálták, míg a legerőteljesebb, 12,2 százalékos növekedéssel Málta dicsekedhet.

A legnagyobb gazdaságok közül Franciaországban 2,9, Németországban 0,9 százalékkal nőtt, Spanyolországban 0,4, Olaszországban 3,7 százalékkal csökkent a termelés.

Magyarországon a KSH adatai szerint 4,6 százalékkal csökkent a termelés éves szinten. Az iparon belül döntő (96 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 5,0, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 32 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő járműgyártás 10,5 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához mérten.

A 12 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 13,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit (az akkumulátor, szárazelem gyártás 33 százalékos növekedésének köszönhetően).

A feldolgozóipari termelés 9 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,9 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása a hazai és a külpiaci eladások visszaesése következtében 16,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva