Ipari árak: uniós bajnok az októberi magyar adat

ipar, termelés, pénz, gyár

Az Európai Unió egészében az ipari termelői árak 2022. októberben átlagosan 31,2 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, Magyarországon (a belföldi értékesítésben) közel 68 százalékos volt a drágulás.

Az Eurostat jelentése szerint 2022. októberében az ipar termelői árai szeptemberhez képest az EU egészében 2,5 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbi szintet így 31,2 százalékkal haladták meg. Augusztusban 43,2, szeptemberben 41,4 százalékos volt az éves szintű átlagos áremelkedés.

Az energiaszektorban az unió egészét tekintve átlagosan 67 százalékkal emelkedtek az árak az év tízedik hónapjában. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 17,6 százalékos, a tartós fogyasztási cikkeknél 10,1, a beruházási javak körében 7,7 százalékos volt a drágulás. A tagállamok közül a legnagyobb (belföldi) értékesítésiár-emelkedést Magyarországon regisztrálták: a KSH 67,7 százalékos emelkedésről számolt be, amelyet az unióban csak az 59,3 százalékos szlovák és az 57,9 százalékos szlovén ráta közelített meg.

A belföldi és az exportértékesítés eredőjeként számított áremelkedés „csupán” 41,7 százalék volt Magyarországon (ez valamivel alacsonyabb, mint a 43,4 százalékos augusztusi és a 42,7 százalékos szeptemberi adat). „A belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt” – magyarázták a statisztikai hivatal szakértői. A feldolgozóiparban 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 145 százalékkal emelkedtek a belföldi értékesítési árak, amiben a világpiaci árak drasztikus növekedése mellett szerepet játszott a hatósági ár szabályozásának módosítása is.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül a beruházási javakat gyártókban 17,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 38,7 százalékkal nőttek az árak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva