„Innovációs völgyek” az új európai menetrendben

digitalizáció, innováció, globális

Az Európai Bizottság új közleményt fogadott el az új európai innovációs menetrendről – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

A kezdeményezés célja, hogy Európát a mélytechnológiai (deep-tech) innováció élmezőnyébe juttassa. Európa olyan hellyé akar válni, ahol a legkiválóbb tehetségek a legjobb vállalatokkal dolgoznak együtt, és ahol a virágzó mélytechnológiai innováció globális erejű áttörő megoldásokat hoz létre Európa-szerte. A mélytechnológiai innováció erősíteni fogja Európa vezető szerepét a technológiák terén, és segíti majd az innovatív megoldások létrejöttét az olyan sürgető társadalmi kihívások tekintetében, mint például az éghajlatváltozás és a kiberfenyegetések.

Ezek a megoldások várhatóan előnyösek lesznek valamennyi ágazat számára, a megújuló energiáktól az agrártechnológián át az építőiparig, a mobilitási szektorig és az egészségügyig. Mindez hozzájárul majd az élelmezésbiztonsági kérdések kezeléséhez, az energiafüggőség csökkentéséhez, az emberek egészségének javulásához és gazdaságaink versenyképesebbé tételéhez.

Az Oroszország által indított agresszív háború súlyos következményei még sürgetőbbé tették ezeket a kérdéseket, és stratégiai politikai változásokat tettek szükségessé az EU jólétének és biztonságának garantálása érdekében – hangsúlyozza a bizottság közleménye.

Az új európai innovációs menetrend 25 célzott fellépést határoz meg öt kiemelt kezdeményezés keretében:

  1. a növekvő vállalkozások finanszírozása;
  2. az innováció kísérleti terek és közbeszerzések útján történő támogatása;
  3. az európai innovációs ökoszisztémákban zajló innováció felgyorsítása és megerősítése;
  4. a mélytechnológiai tehetségek támogatása, vonzása és megtartása;
  5. a szakpolitikai eszközök javítása.

A Szilícium-völgy mintájára az EU „regionális innovációs völgyek” létrehozását fogja támogatni, és segíteni fogja a tagállamokat és a régiókat abban, hogy legalább 10 milliárd eurót fordítsanak régióközi innovációs projektek támogatására. Segítséget nyújt továbbá a tagállamoknak abban, hogy a kohéziós politika és a Horizont Európa eszközeinek integrált felhasználásával valamennyi régióban előmozdítsák az innovációt.

Az Európai Bizottság közleménye az új innovációs menetrendről itt érhető el; az új innovációs menetrendet áttekintő kiadvány pedig itt.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva