Innovációs hírek: új ügynökség alakul, megnyílik közel 80 milliárd forint pályázati forrás

Magyarország új innovációs stratégiája, a Neumann János Program egyik intézkedéseként létrejön a Nemzeti Innovációs Ügynökség; az NFKI Alap 79 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílik meg

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) eredményes munkájának következtében az NKFIH innovációs ökoszisztémában betöltött meghatározó szerepe az elmúlt években tovább erősödött – olvasható a Neumann János Programot bemutató kiadványban. Az NKFIH ügyfeleinek száma ebben az időszakban több mint háromszorosára emelkedett, az NKFI Alap éves kiadási előirányzata pedig több mint a kétszeresére nőtt.

Az innovációs eredmények további erősítése érdekében szükséges, hogy az NKFIH-t mint finanszírozó hivatalt (funding office) egy, az innovációs ökoszisztéma szereplőit – ideértve a társminisztériumokat is – aktívan és folyamatosan bevonó szolgáltató ügynökség (agency) egészítse ki. Ez lesz a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ), amelynek legfontosabb funkciói az alábbiak lesznek:

  • az innovációs ökoszisztéma dinamizálása (innovatív projektek validációja; öszekapcsolás/elirányítás az ökoszisztémában; szolgáltatások nyújtása az innovatív vállalkozások számára stb.);
  • mérés, monitoring, hatásértékelés a KFI területen;
  • az innovációs kultúra terjesztése (innovációs ökoszisztéma honlap létrehozása; innovációs rendezvénytámogatási rendszer kialakítása; sikertörténetek kommunikációja; Magyar Formatervezési Tanács működtetése)
  • kiemelt programok lebonyolítása (az NKFI Alapból meghirdetett pályázatok szakmai nyomonkövetése; a Hungarian Startup University Program végrehajtása; kutatáshasznosítás/(technológiatranszfer elősegítése; diáklabor program).

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alap 2023. évi Programstratégiája keretében idén 79 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílik meg innovatív projektek támogatására. A keret az NKFIH közleménye szerint az alábbi területek között oszlik meg:

  • Magyarország jövőképességének kulcsa a gazdaság digitalizálása, az egészséges élet erősítése, valamint a zöld átállás;
  • spin-offok támogatása, iparjogvédelmi aktivitás erősítésére, nemzetközi pályázatokban való részvétel támogatása;
  • a Magyar Kutatási Hálózat nemzetköziesítése (Élvonal Plusz), kutatói életpályát segítő programok (OTKA, Új Nemzeti Kiválóság Program, Kooperatív Doktori Program)

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva