Ingázás az EU-ban: Pest megye az élvonalban

ingázó, utazás, város

2020-ban az Európai Unióban a 15–64 éves foglalkoztatottak 6 százaléka, több mint 12 millió fő ingázott országának különböző régiói között, amikor lakóhelyéről munkahelyre utazott – derül ki az Eurostat friss adataiból.

Az ingázók aránya az EU-tagállamok közül Belgiumban volt tavaly a legmagasabb: az alkalmazottak 21 százaléka lépett át régiós határ(ok)on munkába menet, illetve munkából jövet (hetente legalább egyszer). Az országon belüli ingázás viszonylag gyakori volt Hollandiában (13 százalék), Litvániában, Németországban, Ausztriában (mind 11 százalék) és Dániában (10 százalék) is.

A régiók ingázó-toplistájának első helyezettje a belga Brabant Wallon, az ottani alkalmazottak 49 százaléka más tartományból érkezik munkahelyére. A második helyen holtversenyben a szintén belga Vlaams-Brabant és Pest megye áll (40 százalékos rátával). A „pontszerzők”: az osztrák Burgenland (38 százalék), a holland Flevoland (36 százalék) és a belga Namur (34 százalék).

Ingázás országok között

Kétmillió munkavállaló nem csupán régiós, de országhatárt is rendszeresen átlépett munkába menet 2020-ban, ez a szám – ha csak kis mértékben, de – csökkent 2019-hez képest.

A más országokba ingázók aránya a legnagyobb (5 százalék) Szlovákiában volt 2020-ban, majd Észtország, Luxemburg é Horvátország következett (egyaránt 3 százalékkal).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva