Helyi jó gyakorlatok járvány idején

Európai Unió, koronavírus, gazdasági segítség

A Régiók Európai Bizottságának honlapja a „helyi” válságkezelésről is beszámol: így küzdenek a francia megyék, a máltai önkormányzatok, a spanyol tartomány és a lengyel régió.

Navarra, Spanyolország (baszk) autonóm közössége speciális alapot hozott létre, amelynek célja az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, valamint a munkanélküliek, az önálló vállalkozók és a kkv-k támogatása. A 100 millió eurós alap a hitelezést és a garanciavállalást is támogatja: egy cég akár 30 millió eurós kedvezményes hitelt is kaphat. Az intézkedések során kitüntetett figyelmet fordítanak a gyermekétkeztetésre: az autonóm közösség kormányzata önálló alapot hozott létre, amely a legrászorulóbbakat hivatott segíteni.

Lengyelország Łódź régiója 165 millió zloty (36 millió euró) összeget mozgósított a koronavírus elleni küzdelem érdekében – az Európai Unó, a lengyel kormány és a helyi önkormányzat közös finanszírozásával. Az összegből 146 millió zlotyt 13 kórház részére különítettek el (ebből 93,5 millió zloty unió forrásból származik).

Franciaország megyéinek tanácsa szerint a mezőgazdasági termelés szinten tartása jelenleg az egyik legfontosabb feladat. Az élelmiszerellátás biztosítása érdekében a helyi termelőket, farmereket megyei szinten is támogatják, a nagy kiskereskedelmi láncokat pedig arra biztatják, hogy helyi árukkal töltsék fel polcaikat. A megyei önkormányzatok pénzügyi támogatást nyújtanak a nehéz helyzetbe került gazdáknak. A szociális munkások továbbra is felkeresik az ellátásra szorulókat, nem szünetel a családtervezési szolgáltatás és a terhesgondozás sem.

Máltán az önkormányzatok közösségi platformot indítottak el a Facebookon. A YouSafe több mint 500 politikussal és helyi önkormányzati képviselővel teszi lehetővé a folyamatos kapcsolattartást a válság idején. Az oldalon a vállalkozások, az NGO-k, a civil szervezetek egyaránt megoszthatják az ötleteiket, a lakosoknak pedig lehetőségük van befolyásolni az őket legközelebbről érintő döntéseket.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva