Gyengébb volt az uniós átlagnál a júniusi magyar építőipari adat

Májushoz viszonyítva 0,6 százalékkal csökkent, éves összevetésben viszont nem változott az építőipari termelés volumene 2023 júniusában az Európai Unióban.

 

Az Eurostat szezonálisan kiigazított adatai szerint az épületek építése alágban 1,0 százalékkal nőtt éves összevetésben a termelés volumene, az „egyéb építmények” alág ugyanakkor 4,6 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül az építőipari termelés (éves összevetésben) Finnországban esett vissza a legnagyobb mértékben (mínusz 5,2 százalék), majd a 3,9 százalékos magyar és a mínusz 3,3 százalékos osztrák adat következik. Az ütemet Szlovénia diktálta (24,9 százalék), a két „dobogós” Románia (15,3 százalék) és Spanyolország (9,5 százalék) volt.

Magyarországon a KSH adatai szerint a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult júniusban, az épületeké 7,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal csökkent.

A megkötött új szerződések volumene 16,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 40,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 14,4 százalékkal visszaesett a 2022. júniusi bázishoz képest.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 26,1, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 40,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva