GINOP-támogatással épülhet ki a GINOP KFI-előminősítési rendszere

Széchenyi Terv Plusz

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent a „Célzott kutatásfejlesztési szolgáltatások nyújtása vállalkozások és kutatóhelyek, kutató-tudásközvetítő szervezetek számára” című (GINOP Plusz-2.2.1-22) felhívás.

A kiemelt felhívás keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „pályázhat” az 5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra, amely 100 százalékban elszámolható az Európai Unió felé, és amelyből 1 milliárd forintot a fejlett, 4 milliárd forintnak a kevésbé fejlett régiókban kell felhasználni.

A felhívás egyik fő célja a GINOP-pályázatok KFI szempontú előminősítési rendszerének kialakítása. A kutatási, fejlesztési és innovációs szempontot tartalmazó pályázati felhívásokra beérkező projektek esetében ugyanis „az egylépcsős, előminősítés nélküli bírálati folyamat a gazdasági szereplők számára nem kedvező, mert részletesen, nagy költségigénnyel kidolgozott, támogatási kérelmet kell benyújtaniuk abban az esetben is, amikor még a projekt részletes megvalósításához nincs elegendő információjuk” – olvasható a felhívásban. A kétlépcsős, előminősítési rendszer mind a pályázók, mind a bírálati folyamatban részt vevők munkáját megkönnyíti: a pályázók kisebb költséggel készíthetik el a projekt fő jellemzőit tartalmazó projektjavaslatot, az Irányító Hatósághoz pedig csak azok a támogatási kérelmek futnak be, amelyek megfelelnek az előminősítés KFI szempontjainak, megkönnyítve ezzel a GINOP IH hatékony szakmai feladatellátását.

A másik fő cél a szakmai nyomon követés: a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiához kapcsolódó egységes, több fejlesztéspolitikai beavatkozást mérni képes szakpolitikai mutatórendszer és adatszolgáltatási rendszer kiépítése és működtetése.

Mindezeknek megfelelően a kormány a következőket várja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól:

  • szakmai monitoring tevékenységek támogatása;
  • a 2021–2027-es időszakra vonatkozó Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) nyomon követése és értékelése;
  • információs szolgáltatások biztosítása;
  • a támogatott projektek K+F eredményei disszeminációjának nyomon követése és értékelése.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva