FinTech-szektor Magyarországon: töretlen a fejlődés

A hazai pénzügyi piacon domináns inkumbens szereplők mellett már több mint 170 olyan, Magyarországon bejegyzett vállalkozás működik, amely kifejezetten FinTech tevékenységgel foglalkozik.

 

Az MNB negyedik alkalommal tette közzé FinTech és Digitalizációs Jelentés című kiadványát, amely áttekinti és elemzi a pénzügyi rendszer működésében és fejlődésében egyre meghatározóbb digitális és innovatív megoldások, valamint az ezeket támogató fejlett technológiák – összefoglalóan a pénzügyi digitalizációs folyamatok – nemzetközi és hazai trendjeit.

A 2023-as jelentés néhány főbb megállapítása:

  • A globális FinTech szektor 2022-ben is megtartotta dinamikus növekedését, a kamatkörnyezet és a gazdasági helyzet változása azonban próbára teszi egyes, korábban sikeresnek várt üzleti modellek időtállóságát.
  • A globális FinTech-szektor befektetéseinél a 2021-es év rekordjai után 2022 jelentős visszaesést hozott, és a bizonytalan makrogazdasági helyzet miatt a földrajzi megoszlás és a fókuszterületek is átalakultak.
  • A digitális fejlesztések során továbbra is kiemelkedő fontosságú a kiberbiztonság, valamint a kibertámadások elleni küzdelem, melyben a mesterséges intelligenciára épülő megoldások egyre inkább megkerülhetetlenné válnak.
  • A FinTech szektor hazánkban is töretlenül fejlődik, és a hazai pénzügyi piacon domináns inkumbens szereplők mellett már több mint 170 olyan, Magyarországon bejegyzett vállalkozás működik, amely kifejezetten FinTech tevékenységgel foglalkozik.
  • A 2021-es üzleti év végén a hazai FinTech szektorban továbbra is meghatározó szerepet töltöttek be a mikro- és kisvállalatok.
  • A magyar FinTechek jelentős része változatlanul B2B fókuszú, a pénzügyi szoftverfejlesztés és rendszerintegráció, a fizetési szolgáltatások, valamint az adatelemzés és üzleti intelligencia tekinthetők a legaktívabb tevékenységeknek.
  • A hazai FinTech cégek közül minden harmadik részesült már kockázatitőke-befektetésben. A kockázati tőkében részesülő vállalatok életpályájának elején hosszabb felkészülési szakasz figyelhető meg, alacsonyabb nyereség mellett, melyet később egy nagyon dinamikus növekedés követ, mind profittermelő-képesség, mind pedig az állományi létszám tekintetében.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva