Európai zöldkötvények: létrejött az ideiglenes megállapodás

aláír, megállapodás, zöld

A Tanács és az Európai Parlament tárgyalóküldöttségei ideiglenes megállapodásra jutottak az európai zöldkötvények létrehozásáról – jelentette be az Európai Tanács 2022 február 28-án.

 

Az Európai Bizottság 2021. július 6-án terjesztette elő a javaslatot, hogy a környezeti szempontból fenntartható célokat követő kötvények esetében használni lehessen az „európai zöldkötvény” megnevezést (természetesen egy nyilvántartásba vételi rendszerrel és egy felügyeleti kerettel megerősítve).

Kilenc hónap kellett csak, és a Tanács 2022. április 13-án véglegesítette a javaslatra vonatkozó álláspontját. A háromoldalú tárgyalások 2022. július 12-én meg is kezdődtek, és a 2023. február végi ideiglenes megállapodással értek véget. Ahhoz, hogy véglegessé váljon, még mind a Tanácsnak, mind az Európai Parlamentnek meg kell erősítenie és el kell fogadnia a jogszabályt, amelynek alkalmazását a hatálybalépése után 12 hónappal kell megkezdeni.

Az új standard tehát még „kidolgozás alatt áll”, de – mint azt Elisabeth Svantesson, az EU soros elnökségét 2023 első felében betöltő Svédország pénzügyminisztere hangsúlyozta – a zöldkötvények kibocsátói és a befektetők számára egyaránt hasznos lesz. Egyrészt a kibocsátók igazolni tudják, hogy az uniós taxonómiához igazodó, szabályszerű zöld projekteket finanszíroznak, másrészt pedig a kötvényeket megvásárló befektetők könnyebben ellenőrizhetik, hogy a befektetéseik fenntarthatóak-e, összehasonlíthatják őket más befektetésekkel, és biztosak lehetnek a fenntarthatóságukban. Mindez csökkenti a zöldrefestés jelentette kockázatokat. (A rendelet néhány olyan önkéntes közzétételi követelményt is tartalmaz, amelyet az EU-ban kibocsátott, környezeti szempontból fenntartható egyéb kötvények és a fenntarthatósághoz kapcsolódó kötvények esetében lehet alkalmazni.)

A környezeti szempontból fenntartható kötvények a zöld technológiákhoz, az energia- és erőforrás-hatékonysághoz, valamint a fenntartható közlekedési infrastruktúrához és kutatási infrastruktúrához kapcsolódó beruházások finanszírozásának egyik fő eszközét jelentik – hangsúlyozzák a Tanács szakértői. Legyen igazuk!

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva