Európai utasjogok járvány idején: útmutatást tett közzé az Európai Bizottság

34_Európai-utasjogok-járvány-idején

Az Európai Bizottság iránymutatást tett közzé annak biztosítása érdekében, hogy az uniós utasjogok – a rendkívüli helyzet sajátosságainak figyelembevételével, de – az EU egész területén egységesen érvényesüljenek.

A tagállamok kormányai különböző intézkedéseket, például utazási korlátozásokat és határellenőrzéseket vezettek be, amelyeket ezen az oldalon lehet áttekinteni.

A bizottsági iránymutatás célja biztosítani az utasokat afelől, hogy jogaik védelmet élveznek. Ahogy Adina Vălean közlekedésért felelős biztos fogalmazott: „A COVID-19-világjárvány következtében az utasok és a fuvarozók tömegesen szembesülnek járattörlésekkel és késésekkel, ezért a bizottság jogbiztonságot kíván nyújtani az uniós utasjogok alkalmazásának módját illetően. Járattörlés esetén a fuvarozó köteles visszatéríteni a jegy árát, vagy átfoglalást kell biztosítania az utas számára. Ha az utas maga dönt úgy, hogy lemondja az utat, a jegy árának visszatérítése a jegy típusától függ, és a vállalatok későbbi utazásokhoz felhasználható utalványokat ajánlhatnak fel az utasnak.”

Az utóbbiakat ugyanakkor a bizottság közleménye árnyalja: mivel a jelenlegi körülmények rendkívüliek, bizonyos jogokra – például az indulás időpontja előtt két hétnél rövidebb időn belül történt járattörlés esetén nyújtandó kártalanításra – nem lehet hivatkozni.

A bizottsági iránymutatás teljes szövege (angolul) itt olvasható.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva