ESBA: 500 milliárd euró fölött a mozgósított beruházások értéke

diagramok

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap 2015 júliusa óta 514 milliárd eurónyi további beruházást mozgósított az EU-ban, amivel a kezdeményezés lezárása előtt fél évvel elérte a kitűzött célt.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) égisze alatt mintegy 1400 műveletet hagytak jóvá az Európai Unió költségvetési garanciájának köszönhetően és az EBB csoport saját forrásainak felhasználásával. Ezek a műveletek várhatóan közel 514 milliárd euró értékű további beruházást generálnak majd az uniós országokban, és ennek előnyeit mintegy 1,4 millió kis- és középvállalkozás élvezheti majd – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az ESBA kulcsszerepet fog játszani a Next Generation EU intézkedéscsomaggal összefüggésben is, amelynek célja, hogy a koronavírus okozta sokkot követően segítse az európai gazdaság újjáépítését. Ezt az európai vállalkozások fizetésképtelenségének megelőzését célzó Fizetőképesség-támogatási Eszköz kiegészítése révén fogja megvalósítani.

Az európai beruházási terv az átlagos befektetéseinél kockázatosabb beruházások finanszírozását is lehetővé teszi az EBB csoport számára. Az ESBA-fedezetű projektek gyakran rendkívül innovatívak, azokat adósminősítéssel nem rendelkező kisvállalkozások hajtják végre, vagy kisebb infrastrukturális igényeket fognak össze ágazatok és földrajzi területek szerint.

Az ESBA támogatásának köszönhetően az EBB és a kisvállalkozások finanszírozásával foglalkozó leányvállalata, az Európai Beruházási Alap több százezer kkv-nak nyújtott kockázatfinanszírozást az ágazatok széles körében, valamennyi uniós országban.

Az EBB közgazdasági osztályának és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának becslése szerint az ESBA-műveletek mintegy 1,4 millió munkahelyet támogattak, és ez a szám 2022-re az alapforgatókönyvhöz képest várhatóan 1,8 millióra emelkedik. A számításokból kiderül az is, hogy a kezdeményezés eddig 1,3 százalékkal növelte az uniós GDP-t, 2022-re pedig várhatóan az unió GDP-jének 1,9 százalékos növekedését eredményezi. A 2020 eleji adatok alapján a mozgósított tőke 60 százaléka magánforrásokból ered.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva