Építőipar: mínuszok Európában, mínuszok itthon is

épület, építés, építőipar, daru

Az egy hónappal és az egy évvel korábbi szinttől egyaránt 0,1 százalékkal maradt el áprilisban az építőipari termelés volumene az Európai Unióban.

 

Az Eurostat tájékoztatása szerint az építőipar két nagy alága eltérően teljesített: az „épületek építése” kategóriában 0,9 százalékos éves visszaesést regisztrált az unió statisztikai hivatal, míg az „egyéb építmények” volumene 3,9 százalékkal meghaladta a 2022. áprilisit.

A legnagyobb éves szintű visszaesésről a szlovák statisztikai hivatal számolt be (mínusz 6,9 százalék), de Csehországban (mínusz 6,4 százalék) és Finnországban (mínusz 5,5 százalék) is jelentősen csökkent a volumen. A legdinamikusabb év/év adattal Szlovénia dicsekedhet (+23,3 százalék), de erős a román (+12,6 százalék) és a belga (+8,7 százalék) mutató is.

Magyarországon a KSH adatai szerint a márciusihoz képest 2,6 százalékkal, éves összevetésben 3,2 százalékkal csökkent 2023 áprilisában az építőipari termelés volumene.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 4,4, az egyéb építményeké 1,3 százalékkal csökkent – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A megkötött új szerződések volumene 37,5, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 33,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 42,3 százalékkal visszaesett a 2022. áprilisi bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 27,5, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,3, az egyéb építményekre vonatkozóké 41,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva