Építőipar: magasan az uniós átlag fölötti volt 2021 őszén a magyar növekedés

építőipar, építkezés

Az építőipari termelés volumene éves összevetésben 2021 szeptemberében, októberében és novemberében is az uniós átlagot több mint 10 százalékponttal meghaladó mértékben nőtt Magyarországon.

A legfrissebb, 2021. novemberi adatokat január közepén tették közzé a statisztikai hivatalok. Az Eurostat tájékoztatása szerint az építőipari termelés volumene az EU egészében 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A legdinamikusabb, 12,7 százalékos éves növekedést Lengyelországban regisztrálták, a két „dobogós” a magyar (12,7 százalék) és a finn (8,4 százalék) mutató lett. A lista végén Szlovénia áll, 17,3 százalékos éves szintű visszaeséssel; Belgiumban 8,8, Spanyolországban 5,6 százalékkal csökkent a termelés 2020 novemberéhez viszonyítva.

Az EU egészét tekintve mindhárom őszi hónapban nőtt a termelés: szeptemberben 2,1 októberben 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ugyanez igaz a hazai építőiparra is, de a mutatók bő 10 százalékponttal magasabbak: a KSH adatai szerint szeptemberben 14,2, októberben 14,5 százalékkal haladta meg a termelés volumene az egy évvel korábbi szintet.

A statisztikai hivatal novemberi jelentéséből egyedül a szerződésekre vonatkozó adatsor adhat okot némi aggodalomra. A megkötött új szerződések volumene év/év alapon 50,0 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 41,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 58,1 százalékkal volt kisebb a 2020. novemberi bázisnál. Az építőipari vállalkozások november végi szerződésállományának volumene 6,7 százalékkal alacsonyabb volt a 2020. november végihez képest. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 7,8, az egyéb építményeké 6,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva