Építőanyagárak: aktivizálódik a GVH

építkezés, építőipar, építőanyag

Az építőanyagárak emelkedése ellen indított „harc” egyik a frontján a GVH két hadműveletet is elindított júliusban.

A Gazdasági Versenyhivatal július végén jelentette be, hogy gyorsított ágazati vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek hazai piacán. Ez a fajta vizsgálat az építőipari piaci problémák kezelésére a kormány által elfogadott intézkedéscsomag egyik eleme (az export korlátozása, az állam elővásárlási joga és az egyes bányászati tevékenységekre kivetett extraprofitadó mellett), először él vele a versenyhivatal.

A vizsgálatot a GHV azokkal a hozzá eljutott jelzésekkel indokolja, amelyek szerint az építkezők növekvő nehézségekkel szembesülnek a kerámia falazóelemek – különös tekintettel a tégla-, áthidaló- és válaszfal termékek – beszerzése során: az árak a közelmúltban drasztikus mértékben megemelkedtek, nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű termék, valamint számos esetben kizárólag egy gyártó termékei érhetők el a piacon.

A piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából a versenyhatóság gyorsított ágazati vizsgálatot indított, melynek során 2021. július 27-én tégla és egyéb falazóelemeket gyártó, valamint építőanyag-nagykereskedő vállalkozásoknál tartott helyszíni kutatást. A vizsgálat eredményeit jelentésben összegzik majd. A jelentés tervezetének elkészítésére irányadó időtartam egy hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.

Egy héttel korábban, július 20-án a versenyhivatal a kavicspiac „egyik vezető regionális szereplőjénél” tartott értesítés nélküli helyszíni kutatást. A GVH gyanúja szerint a cég a közép-magyarországi régióban feltételezhetően visszafoghatta kitermelési kapacitásait, hogy magasabb eladási áron értékesítse a kavicsot. Az eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette – hangsúlyozza a GVH közleménye. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam hat hónap, amely indokolt esetben szintén két alkalommal, de egyenként akár hat hónappal is meghosszabbítható.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva