Elkezdődött a próbanépszámlálás

népszámlálás, emberek, megfigyelés

A Központi Statisztikai Hivatal 2020. augusztus 31. és október 7. között mintegy 14 000 címet érintő próbafelvételt hajt végre a 2021. évi népszámlálás előkészítése érdekében.

A próbafelvétel 72 településen zajlik egyszerre. A próbanépszámlálás kérdőívét augusztus 31. és szeptember 6. között a maja.ksh.hu online oldalon keresztül tölthetik ki a levélben felkért résztvevők. Ezt követően (október 7-ig) személyes interjú keretében válaszolhatnak azok, akik nem kívántak az internetes kitöltés lehetőségével élni, őket összeírók keresik majd fel. Az adatgyűjtés reprezentatív, azaz leképezi a teljes magyar társadalmat, így egy-egy kitöltő közel 350 háztartást képvisel.

Miért van szükség próbára? A jövő évi „nagy” népszámlálás során a KSH a lehető legkevésbé kívánja terhelni a lakosságot. A modern technológia és az új eljárások alkalmazása rövidebb kérdőívet, gyorsabb és hatékonyabb adatfeldolgozást, egyben jobb minőségű adatokat eredményez. Az új megoldásokat azonban a gyakorlatban is ellenőrizni, finomhangolni kell, ez pedig kizárólag egy nagyarányú próbafelvétellel lehetséges.

A próbanépszámlálás 10–15 perc alatt kitölthető kérdőíve elsősorban a lakóhellyel, az internetezési szokásokkal, az adatvédelmi ismeretekkel kapcsolatban tartalmaz kérdéseket. „A próbanépszámlálás résztvevői által szolgáltatott adatok nagymértékben segítenek minket abban, hogy a népszámlálás során majd mindenki a számára legkényelmesebb módon, a legfontosabb információk ismeretében vehessen részt az összeírásban” – emelte ki Kovács Marcell, a KSH Népszámlálás 2021 projektvezetője.

A jövő évi népszámlálás egyik újdonsága, hogy a kérdőíven kötelező lesz megadni a nevünket. A 2011-es népszámlálásokon Magyarország és Szlovákia kivételével az Európai Unió 25 tagországában kértek valamilyen személyazonosító adatot (pl. név, TAJ-szám, adóazonosító jel) – emlékeztetnek a KSH szakértői. 2021-ben Magyarország is csatlakozik ehhez a nemzetközi gyakorlathoz.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva