Egyszer használatos műanyagtermékek: hétmilliárd forint segíti az átállást

műanyag, hulladék, szeméttelep

A társadalmi egyeztetés lezárultával hamarosan megjelenhet „Az egyszer használatos és egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásával érintett, valamint az ezeket helyettesítő termékek gyártásával foglalkozó vállalkozások technológiaváltásának és kapacitásbővítésének támogatása” című (GINOP-1.2.13-20) hétmilliárd forintos kkv-pályázat.

A felhívás olyan mikro-, kis- és középvállalkozások technológiaváltását és kapacitásbővítését támogatja, amelyek az egyszer használatos és egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának betiltásával érintettek, illetve az ezeket helyettesítő termékek gyártásával foglalkoznak.

Néhány adat a felhívástervezetből, amely a beavatkozás szükségességét támasztja alá:

  • A Világbank kutatásai szerint a műanyag hulladék 9 százaléka kerül újrahasznosításra, 12 százalék elégetésre és 79 százalék szemétgyűjtőkben vagy illegálisan lerakásra és a műanyag mindössze 2 százalék a hatékonyan újrahasznosított csomagolóanyagok aránya.
  • Minden évben körülbelül 25,8 millió tonna műanyaghulladék keletkezik Európában, aminek kevesebb mint 30 százalékát gyűjtik be újrahasznosításra.
  • A műanyag csomagolóanyagok értékének 95 százaléka – ami éves szinten 70 milliárd és 105 milliárd euró közé tehető – egy nagyon rövid első használati ciklust követően elvész a gazdaságból.
  • A Magyar Műanyagipari Szövetség által készített elemzés szerint Magyarországon 2018-ban 1618 ezer tonna műanyag alapanyagot állítottak elő, ami közel 3 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest.

A körforgásos gazdaságra és műanyagok korlátozására vonatkozó szabályozások elősegítik az új üzleti lehetőségek, illetve a termelés és fogyasztás innovatív, hatékonyabb módjainak kialakítását, miközben napjainkban a műanyagtermékek és műanyag csomagolások gyártói semmilyen vagy csak elhanyagolható mértékű ösztönzést kapnak arra, hogy termékeik tervezése során figyelembe vegyék az újrafeldolgozás és az újrahasználat szükségleteit.

Ezen a helyzeten kíván változtatni a felhívás, amelynek tervezett keretösszege 7 milliárd forint (amit az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosít). Egy pályázó minimum 20 millió, maximum 400 millió forint közötti visszatérítendő támogatásban részesülhet; a kormány várakozásai szerint 50 nyertes lesz.

A felhívás keretében önállóan támogatható:

  • új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, gyártási technológiák fejlesztését,folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártás megoldások beszerzését.

További részletek az itt elérhető felhívástervezetben (a társadalmi egyeztetés során beérkezett megjegyzések is itt olvashatók).

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva