Egymilliárd forintból jöhet létre egy kkv-kat célzó mesterséges intelligencia-központ létrehozására

mesterséges intelligencia, robot

Megjelent az „MI innovációs- és kompetenciaközpont, adatvagyon-gazdálkodási kapacitás kialakítása a hazai KKV-k számára Mesterséges Intelligencia alkalmazások ösztönzésére” című (GINOP-3.2.8-20) felhívás.

„Magyarország Kormányának felhívása a hazai kevésbé fejlett régiókban – Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) – (is) működő kkv-k hatékonyságának és jövedelemtermelő képességének mesterséges intelligencia alapú üzleti IKT-megoldásokkal történő javítására és az adatgazdaságban való részvételének erősítésének támogatására.”

A hazai kkv-k és ezáltal a hazai digitális gazdaság egyik komoly fejlődési lehetősége a már jelenleg is rendelkezésre álló (köz)adatvagyon célzottabb és tudatosabb felhasználása, továbbá a nagymennyiségű adatra és nagy értékű adatkészletekre épülő, mesterséges intelligencia által támogatott üzleti megoldások beépítése – olvasható a felhívásban.

Az adattechnológia és az adatszolgáltatások magas szintű fejlődése számos területen jelentős gazdasági előnyökkel járhat, így többek között a kkv-k gazdasági tevékenysége során is. A kkv-kat támogatni kell abban, hogy adatalapú ellátási láncokat hozzanak létre, jobban kihasználva az adatokban rejlő értéket.

A felhívás keretében létrehozandó mesterséges intelligencia (MI-) központ által lehetővé válik a magyar gazdaságban központi szerepet betöltő kkv-k célzottan MI-alkalmazások használatára történő ösztönzése, célzottan kkv-fókuszú MI tartalmak, oktatási anyagok és képzések fejlesztése, a kkv-k tevékenységükre szabott digitális átalakulásának támogatása, digitális és MI-auditok lefolytatása, MI-alkalmazások bevezetésének elősegítése, új technológiák bemutatása.

Erre a feladatra a kormány „piacilag független, a központi infokommunikációs kiemelt projektek kapcsán tapasztalatokkal és referenciákkal rendelkező” szereplőket választott: a felhívásra egy kéttagú konzorcium pályázhat, amelynek vezetője a Digitális Jólét Nonprofit Kft., tagja pedig a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.

A tervezett keretösszeg 1 milliárd forint, a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A pályázat benyújtására 2020. december 15-től 2021. január 15-ig van lehetőség.

További részletek a november 10-én megjelent felhívásban.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva