Divat és dizájn: hamarosan kiírhatják a hétmilliárdos GINOP-felhívást

Lezárult a „Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című (GINOP-1.2.14-20) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése, több száz vállalkozás várhatja a 7 milliárd forintos pályázat megjelenését.

A beavatkozás célja, hogy a hazai divat és dizájnipar fejlődni képes és fejlődni akaró vállalkozásai olyan beruházásokat tudjanak végrehajtani, amelyek mellett az ágazat szereplői képesek lehetnek középtávon megerősödni, annak érdekében, hogy a kiélezett és erőforrásigényes nemzetközi versenyben is profitábilisan, fejlődőképesen tudjanak működni, továbbá exportjuk növelése mellett a nemzetközi digitális jelenlétük és ismertségük is növekedjen – olvasható a felhívás tervezetében, itt a tervezet mellett a társadalmi egyeztetés keretében beérkezett hozzászólások is megtalálhatók.

A divat és dizájnipari tervező-gyártó szektor becsülten 90–100 ezer főnek ad munkát. A szektort más ágazatokhoz viszonyítva relatív sok, kis-közepes kapacitású önálló egység jellemzi, amelyek az ország területén viszonylag egyenletesen helyezkednek el, így jelentős a szerepük az ország peremein található kis-közepes települések, foglalkoztatási agglomerációk tekintetében. A ruházati gyártást illetően nagyon jelentős a szerepük az alacsony képzettségű, jellemzően női munkavállalók foglalkoztatásában. Sok esetben a térségben az egyedüli képzettséget igénylő, de tanulható, potenciálisan életpályát nyújtó foglalkoztatási lehetőség – indokolja a kormány, miért érdemes ebben a formában is támogatni az ágazatot.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 7 milliárd forint; egy projekt minimum 5 millió, maximum 150 millió forint visszatérítendő támogatást kaphat.

A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja, a kormány 200–350 támogatott támogatási kérelemmel számol.

A felhívás keretében önállóan támogatható tevékenység:

  • „új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, gyártási technológiák fejlesztését, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens gyártás megoldások beszerzését”.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva