„Digitális évtized”: mennyire (lesznek) digitálisak az EU vállalkozásai?

Az Európai Bizottság jelentésben értékelte, hol tart a 2023 elején hatályba lépett „Digitális évtized” szakpolitikai program.

A program a vállalkozások digitalizációjának előmozdítására három célt tűzött ki:

  • az uniós vállalkozások legalább 75 százalékának felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat, nagy adathalmazokat és/vagy mesterséges intelligenciát (MI) kell alkalmaznia tevékenységeihez;
  • a kkv-k több mint 90 százalékának el kell érnie legalább egy alapszintű digitális intenzitást (ez azt jelenti, hogy a vállalkozások használnak olyan digitális technológiákat, mint az online kereskedelem, a közösségi média stb);
  • az unikornisok (azaz a több mint 1 milliárd euró értékű vállalatok) számát meg kell kétszerezni.
A helyzet egyelőre nem a legkedvezőbb.
  • Az alapszintű digitális intenzitást elérő vállalkozások aránya elmúlt néhány évben ez az arány a kkv-k körében átlagosan mintegy 56 százalék volt, majd 2022-ben 69 százalékra ugrott, de a 90 százalék még távolinak tűnik.
  • A 2021-es legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az EU-ban csak a vállalkozások 8 százaléka vezetett be mesterségesintelligencia-technológiát. 2
  • 2021-ben 34 százalék, azaz minden harmadik uniós vállalkozás vásárolt kifinomult vagy köztes felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat (pl. pénzügyi vagy számviteli célú, illetve erőforrás-tervezésre, ügyfélkapcsolat-kezelésre, biztonságirányításra szolgáló stb. szoftvereket).
  • A big data technológia tekintetében a legfrissebb rendelkezésre álló adatok 2020-ból származnak. 2020-ban a nagy adathalmazok elemzését szolgáló eszközök körében volt a legalacsonyabb az elterjedtség: az EU-ban a vállalkozásoknak csupán 14 százaléka használta ezeket; ezek többsége (34 százalék) nagyvállalkozás volt, ezt követik a középvállalkozások (21 százalék) és a kisvállalkozások (13 százalék).

A jelentés szerint további beruházások és ösztönzők nélkül az előre jelzett alapforgatókönyv szerint 2030-ra a számítási felhőt a vállalkozásoknak csupán 66 százaléka, a nagy adathalmazokra épülő technológiákat 34 százaléka, a mesterséges intelligenciát pedig 20 százaléka fogja használni. Emellett – a legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján – az uniós kkv-knak csupán 69 százaléka éri el a digitális intenzitás alapvető szintjét, és a tagállamok között egyenetlen és elégtelen előrehaladás tapasztalható.

A technológia elterjedésének javítása érdekében a tagállamoknak fel kell hívniuk a figyelmet a vállalkozások digitalizálásának előnyeire, valamint népszerűsíteniük és támogatniuk kell az európai digitális innovációs központokat – javasolja az Európai Bizottság.

Az unikornisok tekintetében nem áll rosszul az EU – de csak önmagához viszonyítva. Az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt az uniós székhelyű unikornisok száma. Ha ez a tendencia folytatódna, az lehetővé tenné az EU számára, hogy akár 2030 előtt teljesítse célját, de a piacok gyors változásai miatt ebben az esetben sem dőlhetnénk elégedetten hátra. Ráadásul a többi fejlett gazdasághoz képest továbbra is vannak lemaradásaink: 2023 elején az EU-ban bejegyzett unikornisok száma 249 volt, míg az Egyesült Államokban 1444, Kínában pedig 330 ilyen vállalat működött.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva