Csökkentek a lakbérek szeptemberben

albérlet, költözés, pár

Az áprilisi mélypontot és a nyár eleji ingadozást követően országos átlagban tovább mérséklődtek a lakbérek szeptemberben – derül ki a KSH és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A főváros túlsúlya kismértékben, de nőtt a kiadó lakások kínálatában: Budapest részesedése 2020 január–szeptemberében 61,4 százalék volt, ez 0,6 százalékponttal magasabb a január–augusztusi aránynál.

A kiadásra meghirdetett lakások átlagos alapterülete a január–szeptemberi időszakban Budapesten átlagosan 53 m2, a megyeszékhelyeken 57 m2, a kisebb településeken 66 m2 volt.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben levő lakásokra vonatkozott, a 6,0 százalék esetében családi házakat hirdettek meg.

2020 első kilenc hónapjában a vizsgált hirdetések 46,2 százaléka magánszemélyektől, 53,8 százaléka közvetítőktől származott, az utóbbiak aránya Budapesten 56,2 százalék volt. Szeptemberben az irodai hirdetők aránya kissé emelkedett.

Az országos lakbérindex 2020 szeptemberében 1,5 százalékkal haladta meg az áprilisban megfigyelt, többhavi mélypontnak számító szintet. A nyár eleji időszakban megfigyelhető piaci ingadozás után augusztusban (mínusz 1,2 százalék) és szeptemberben (mínusz 0,9 százalék) kismértékű árcsökkenés következett be. A fővárosban az áprilisinál 2,0 százalékkal magasabbak voltak a szeptemberi lakbérek, az előző hónaphoz viszonyítva azonban itt is mérséklődtek (0,7 százalékkal).

Budapesten eltérő folyamatok jellemzik a városközponthoz közeli és a távolabbi kerületeket. Szeptemberben a pesti belső és a budai egyéb kerületekben magasabbak voltak a lakbérek, mint áprilisban (4,1, illetve 1,9 százalékkal). A budai hegyvidéki és a pesti átmeneti kerületekben ennél mérsékeltebb (1 százalék alatti) volt a drágulás, ezzel szemben a külső pesti kerületekben tovább csökkentek a lakbérek (az áprilisi szinthez képest 4,4 százalékkal).

A kerületek besorolása:

  • Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.
  • Budai egyéb kerület: III., XI., XXII.
  • Pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.
  • Pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.
  • Pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.

diagram

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva