„Csok” a családnak

család, gyermek

Megfordulhat egy európai demográfiai trend Magyarországon – döntően kormányzati lépéseknek köszönhetően.

2018-ban az élveszületések 42 százaléka „történt” családon kívül az Európai Unióban, 17 százalékponttal több, mint 2000-ben. Az Eurostat jelentése szerint ez arra utal, hogy a „hagyományos modell” mellett egyre erősebb a családalapításnak az a formája, amelyben a szülők nem „pecsételik meg” együttélésüket.

A legutolsó teljes, 2018-as adatsor szerint nyolc uniós tagállam volt, amelyben a házasságon kívüli élveszületések aránya meghaladta a családon belüli élveszületésekét: az előbbiek aránya Franciaországban 60, Bulgáriában 59, Szlovéniában 58, Portugáliában 56, Svédországban 55, Dániában és Észtországban egyaránt 54, Hollandiában pedig 52 százalék volt.

A gyerekvállalás tekintetében a leginkább „családcentrikusak” a görögök voltak, a 2018-as csecsemők mindössze 11 százaléka született „modern” családi keretek közé. 30 százalék alatti mutatóval rendelkezett még Horvátország (21 százalék), Litvánia és Lengyelország (mindkettő 26 százalék).

A házasságon kívüli élveszületések aránya 2000 és 2018 között szinte valamennyi tagállamban nőtt, de a csökkenés mértéke a három „kivételes” országban – Észtországban, Lettországban és Svédországban – sem érte el az 1 százalékpontot. A legnagyobb mértékű – rendre 33,7, illetve 29,6 százalékpontos – növekedést Spanyolországban és Portugáliában regisztrálták.

A magyarországi mutatók hosszú távon még követik az európai trendet: a házasságon kívüli élveszületések aránya 2000-ben 29, 2018-ban pedig 44 százalék volt. (Érdekességképpen: 1960-ban a magyar csecsemőknek csupán 5,5 százaléka született családon kívül.)

Rövidebb távon azonban már mást mutat a kép: a házasságon kívül született gyerekek aránya hazánkban 2015 óta csökken, és a legfrissebb házassági statisztikák alapján biztosra vehető, hogy a trend folytatódik. 2019-ben a KSH tájékoztatása szerint 65 300 pár kötött házasságot, 28 százalékkal (!) több, mint egy évvel korábban – ebben minden bizonnyal közrejátszik, hogy a különféle támogatásokat, illetve kedvezményeket jórészt csak házasságban élve lehet igénybe venni. 2020 első félévében úgy sikerült 11 százalékos növekedést elérni, hogy május–júniusban (döntően a csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedések miatt) 26 százalékkal kevesebb frigyet regisztráltak, mint egy évvel korábban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva