Budapest számokban: a legfrissebb adatok

Budapest

A „budapesti” ipar teljesítménye 6,1, a budapesti székhelyű építőipari szervezetek termelése pedig 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit 2021 első negyedévében.

A főváros legfontosabb statisztikai adatait a KSH „Fókuszban a megyék – 2021. I. negyedév” című kiadványából idézzük.

2021 I. negyedévében Budapesten kevesebben születtek, és többen haltak meg, mint az előző év azonos időszakában, miközben országosan nőtt a születések száma. (A születések száma egyetlen megyében sem csökkent nagyobb mértékben.) A természetes fogyás a főváros népességét 2990 fővel csökkentette.

Az országos folyamatokhoz hasonlóan a foglalkoztatottak száma Budapesten kis mértékben csökkent, a munkanélkülieké jelentősen emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatási arány ugyanakkor a fővárosban volt az egyik legmagasabb (66,2 százalék), a munkanélküliségi ráta (3,5 százalék) pedig alacsonyabb volt az országosnál.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 9,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. 520 ezer forintos összege az országon belül itt volt a legmagasabb.

A telephelyi adatok alapján az ipar teljesítménye 6,1, a budapesti székhelyű építőipari szervezetek termelése pedig 0,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A beruházások volumene 4,0 százalékkal csökkent.

2021 I. negyedévében 2,3-szer több lakást vettek használatba a fővárosban, mint az előző év azonos időszakában. A lakásépítések népességre vetített száma itt volt a legmagasabb az országon belül, közel két és félszerese az átlagnak.

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma jelentősen visszaesett. Ezzel is összefüggött, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene a fővárosban csökkent a legnagyobb mértékben, az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal. Ugyanakkor a forgalom egy lakosra jutó összege (327 ezer forint) az országon belül továbbra is itt volt a legmagasabb.

A gazdasági-társadalmi folyamatokat 2021 I. negyedévében is meghatározták a koronavírus okozta járvánnyal kapcsolatos intézkedések. Ezek hatása egyes ágazatokban (például a turizmusban) tartós maradt, és a gazdasági szereplők fogyasztási, beruházási döntéseit továbbra is befolyásolta.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva