Biogazdálkodás: elindult az európai konzultáció

malom, termőföld, mezőgazdaság

Nyilvános konzultációt indított az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó jövőbeli cselekvési tervről az Európai Bizottság.     

A konzultáció egyik célja, hogy megteremtse az ökológiai gazdálkodási ágazat „cselekvési tervét” és „jól működő és konszenzuson alapuló” jogi keretét – derül ki az Európai Bizottság közleményéből. A brüsszeli testület a konzultáció elindításával párhuzamosan – az Európai Parlament, a harmadik országok és más érdekelt felek kérésére – javasolta az ökológiai termelésre vonatkozó új jogszabály hatálybalépésének egy évvel, 2022. január 1-re történő elhalasztását. „A koronavírus okozta válság következtében lelassult a másodlagos jogszabályokkal kapcsolatos munka. A halasztásnak köszönhetően elegendő idő fog rendelkezésre állni a szükséges széles körű konzultációkra és a jogszabályi ellenőrzésekre” – magyarázta a halasztást a bizottság.

A stabil jogi keretnek azt a korábban kitűzött célt kell szolgálnia, mely szerint 2030-ig az ökológiai gazdálkodás alá vont mezőgazdasági földterületek arányának el kell érnie a 25 százalékot. A biogazdálkodás célja, hogy természetes anyagok és eljárások felhasználásával állítson elő élelmiszereket, és ezáltal korlátozott környezeti hatással járó mezőgazdasági tevékenységet folytasson. Ösztönzi a gazdaságok megújuló erőforrásainak használatát, a gazdálkodási rendszeren belüli biológiai ciklusok javítását, a biológiai sokféleség fenntartását, a regionális ökológiai egyensúly megőrzését, a talaj termőképességének fenntartását és növelését, valamint a felelősségteljes és körültekintő vízhasználatot. Emellett az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó szabályok jobb tartási körülményeket biztosítanak az állatok számára, és megkövetelik a gazdálkodóktól, hogy figyelembe vegyék az állatok fajspecifikus viselkedési igényeit.

Az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó cselekvési terv három fő szempont köré szerveződik:

  • a biotermékek iránti kereslet ösztönzése a fogyasztói bizalom fenntartása mellett;
  • az ökológiai gazdálkodás alá vont területek bővítésének támogatása az Európai Unióban;
  • az ökológiai termelés szerepének erősítése az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben.

A konzultáció célja, hogy a tervezettel kapcsolatban visszajelzéseket gyűjtsön a polgároktól, a nemzeti hatóságoktól és az érdekelt felektől. A kérdőív 12 héten át, november 27-ig lesz elérhető az interneten. „A termelőtől a fogyasztóig” című ambiciózus stratégia, amelyben a fent említett 25 százalékos célkitűzés is szerepel, itt olvasható magyarul.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva