Alig tért el az uniós átlagtól a júniusi magyar kiskereskedelmi adat

kisbolt, üzlet

2021 júniusában (a naptárhatástól megtisztított adatok szerint) Magyarországon 5,8 százalékkal, az Európai Unióban 5,3 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbit.

A KSH tájékoztatása szerint 2021. júniusban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1211 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,2 százalékkal növekedett; a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 3,0 százalékkal bővült. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 19 százalékkal tovább bővült. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 8,6 százalékkal nőtt.

A KSH az első féléves adatokról is beszámolt Ezek szerint 2021 első hat hónapjában a kiskereskedelem forgalmának volumene éves összevetésben 2,0 százalékkal – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,9 százalékkal – emelkedett.

Az Eurostat jelentése szerint az uniós szinten 5,3 százalékos júniusi forgalomnövekedés a következőképpen jött össze: az üzemanyag-forgalom 11,5 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszerek körében 7,1, az „élelmiszer, ital, dohány” kategóriában 1,7 százalékos volt a növekedés.

Az év hatodik hónapjában az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül egyedül Luxemburgban regisztráltak éves szinten visszaesést. A legdinamikusabb, 22,7 százalékos éves növekedést Bulgáriában mérték, majd Litvánia (15,3 százalék) és Szlovénia (12,8 százalék) következett.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva