A mesterséges intelligencia útja a jogalkotásba: megtesszük az első lépéseket

adat, kalapács, jog, bíró, digitális

Elindult az „Adatalapú döntéshozatali és jogalkotási folyamat támogatása” című (RRF-9.6.1-2021) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

 

A keretösszeg 2,071 milliárd forint, ebből az Európai Unió felé (a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz terhére) elszámolandó 1,63 milliárd forint; a fennmaradó 440 millió forintot „hazai forrás” biztosítja.

Pályázatot a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (angolul Recovery and Resilience Facility, RFF) alapján az Igazságügyi Minisztérium és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. konzorciuma jogosult benyújtani (2021. december 15-től 2022. február 28-ig). A konzorcium vezetője az Igazságügyi Minisztérium.

A politikai, szakpolitikai, illetve közigazgatási döntéshozatal és az arról való átlátható tájékoztatás nagyobb mértékben használhatná az adatelemzés és a mesterséges intelligencia megoldásait. A mesterséges intelligencia és az infografikai megoldások használatához szükséges szervezeti tudás azonban alacsony szintű, a szükséges technikai feltételek nem állnak rendelkezésre – állapítja meg a „kihívást” a felhívástervezet. A cél ennek megfelelően a döntéshozatali folyamat minőségének javításához szükséges tudás szervezeti kiépítése. A támogatás a következő tevékenységekre fordítható:

  • tananyagfejlesztés és oktatási segédanyagok kidolgozása;
  • képzések megvalósítása;
  • képzéshez kapcsolódó minősítési, értékelési, regisztrációs tevékenységek;
  • elektronikus szolgáltatások fejlesztése és bevezetése;
  • szakmai rendezvények, fórumok megvalósítása;
  • szakmai minőségbiztosítás.

Pilot projekt keretében törekedni kell arra, hogy a kiválasztott jogszabályok között a fenntartható mezőgazdasággal, a klímavédelemmel, a vízgazdálkodással és a természetes környezet védelmével kapcsolatos előterjesztések kerüljenek fókuszba – hangsúlyozza a kiíró.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2021. december 2-ig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

 

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva