A koronavírus-járvány hatása a nők életére

nő, járvány, maszk

A világjárvány súlyosbította a nők és férfiak között fennálló egyenlőtlenségeket az élet szinte minden területén, Európán belül és kívül egyaránt – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A bizottság jelentése szerint a Covid19-világjárvány jelentős kihívásnak bizonyult a nemek közötti egyenlőség szempontjából.

A tagállamokban megugrott a kapcsolati erőszak eseteinek száma. Franciaországban például a lezárás első hetében 32 százalékkal, Litvániában pedig az első három hét alatt 20 százalékkal nőtt a kapcsolati erőszak bejelentett eseteinek száma. Írországban ötszörösére nőtt a kapcsolati erőszak eseteire vonatkozó határozatok száma, a spanyol hatóságok pedig arról számoltak be, hogy a kijárási korlátozások első két hetében 18 százalékkal több bejelentés érkezett.

A nők a világjárvány elleni küzdelem frontvonalában voltak. Az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók 76 százaléka, az egészségügyi szolgáltatásokban személygondozási feladatokat ellátók 86 százaléka nő. A világjárvány miatt soha nem tapasztalt mértékben nőtt az említett ágazatokban dolgozó nőkre háruló munkateher, egészségügyi kockázat, és a munkájuk és a magánéletük közötti egyensúly megteremtésének nehézsége.

A nők munkaerő-piaci helyzetét jelentősen rontotta a világjárvány. A nők felülreprezentáltak a válság által leginkább sújtott ágazatokban (kiskereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, gondozás és háztartási munka), ahol nincs lehetőség a távmunkára. A nőknek 2020 nyarán a részleges helyreállítás során is nehezebb volt újra belépniük a munkaerőpiacra: 2020 második és harmadik negyedéve között a férfiak esetében a foglalkoztatási ráta 1,4 százalékkal nőtt, míg a nők esetében csupán 0,8 százalékkal.

A lezárások komoly hatással voltak a fizetetlen gondozási munkára, valamint a munka és a magánélet közötti egyensúlyra. A nők átlagosan heti 62 órát töltöttek gyermekgondozással (míg a férfiak 36 órát), házimunkával pedig 23 órát (a férfiak 15 órát).

Szembetűnően kevés a nő a Covid19-re vonatkozó intézkedésekről döntő testületekben. Egy 2020-as felmérés szerint a férfiak száma jelentősen meghaladja a nők számát a világjárványra adandó válaszintézkedésekkel foglalkozó testületekben. 87 ország – ezen belül 17 uniós tagország – 115 nemzeti szintű Covid19-munkacsoportját vizsgálva megállapították, hogy 85,2  százalékuk főként férfiakból áll, 11,4 százalékuk főként nőkből áll, és csupán 3,5 százalékukban valósult meg a nemek paritása. Ami a politikai szintet illeti, az EU-ban az egészségügyi miniszterek csupán 30 százaléka nő.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva