90 ezer exportképes kis- és középvállalkozás működik az országban

export, konténer, tartály

A külkereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozások száma 2022-ben meghaladta a 100 ezret, több mint 88 százalékuk mikro- és kisvállalkozás (50 fő alatti), 5,2 százalékuk közép- és nagyvállalat volt; a vállalkozások mintegy 6 százalékában nem ismert a foglalkoztatottak létszáma – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

 

2022-ben a kis- és középvállalkozások külkereskedelemből való részesedése az export esetében közel 20, az importnál 30 százalékot tett ki. A nagyvállalati kör (250 fő és a feletti vállalkozások) szerepe meghatározó, részarányuk az export irányában 47, az import esetében 44 százalék körül alakult, amit a nem ismert létszámú vállalatok forgalmának zöme növelhetett, mivel ezek mögött többségében nemzetközi nagyvállalatok Magyarországon nem bejegyzett (nem rezidens) egységei állnak.

A kivitel 60, a behozatal 57,5 százalékát iparvállalatok bonyolították le, míg a kereskedelmi vállalatok az exportforgalomból 36, az importforgalomból 38 százalékban részesedtek.

A forgalom létszám-kategóriák szerinti megoszlása ágazatonként és irányonként is jelentősen eltért. Az iparban a nagyvállalatok domináltak, a kivitel közel háromnegyedét, a behozatal több mint 60 százalékát a legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások adták.

A mezőgazdaság 2022. évi exportforgalmának közel 70, importjának 65 százaléka kis- és középvállalkozásokhoz (10–249 fő) kötődött.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva