50 milliárd forintból újulhat meg akár 3000 kertészeti üzem

kertészeti üzem

A Vidékfejlesztési Program keretében hamarosan megjelenik a „Kertészeti üzemek megújításának támogatása” című (VP2-4.1.3.5-21 kódszámú) felhívás.

A felhívás célja a kertészeti ágazatok versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása, az építéssel nem járó kertészeti eszközök beszerzésének támogatása. A keretösszeg 50 milliárd forint, amely két fókuszterület között oszlik meg:

  1. A mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének javítása, szerkezetátalakításának és korszerűsítésének a megkönnyítése, a piaci jelenlétük erősítése, a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása: 45 milliárd forint.
  2. A megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése, a generációs megújulás elősegítése: 5 milliárd forint.

A forrást Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott projektek várható száma 2500–3000; egy pályázó legfeljebb 25 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet.

Az agráriumban is jelentkező munkaerőhiány, illetve a költséghatékony termelés szükségszerűsége előtérbe helyezi a nagy élőmunka-igényű kertészeti ágazat technológiai fejlesztését, ezzel együtt a kisebb üzemmérettel rendelkező gazdaságok technológiai megújulását – olvasható a felhívástervezetben. A kormány várakozásai szerint „a felhívás hatására növekszik a gazdálkodók jövedelembiztonsága, emelkedik a hazai termelésű kertészeti termékek mennyisége, amely a piaci igények egyenletesebb kielégítését teszi lehetővé”, a további cél „a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságainak megerősítése, fejlesztése, a vidéki térségben meglévő munkahelyek megőrzése, illetve új munkahelyek létesítése”.

A felhívás keretében az alábbi – kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges – eszközök, gépek beszerzése támogatható:

  • mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható munkagépek,
  • önjáró és vontatott betakarítógépek,
  • szedő platform, szüretelő-szedő gép, szedőputtony,
  • talajművelő gépek,
  • egyéb gépek, eszközök,
  • maximum 1 db, legfeljebb 83 kW motorteljesítményű traktor.

Támogatási kérelmeket 2021. július 7. és szeptember 28. között lehet benyújtani.

További részletek az itt elérhető felhívástervezetben.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva