50 milliárd forint vidéki közútfejlesztésre

fejlesztés, régi út, vidék, kietlen

A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának keretében hamarosan megjelenik a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című (VP6-7.2.1.1-21) felhívás.

Az 50 milliárd forint keretösszegű felhívás célja a vidéki térségekben elhelyezkedő települési önkormányzatok, illetve önkormányzati társulások tulajdonában/vagyonkezelésében álló külterületi helyi közutak fejlesztése.

Egy pályázó 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat; a kormány 170 támogatott kérelemre számít. A forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

„A vidéki térségekben az alapvető szolgáltatásokhoz, a közösségi élet feltételeihez való hozzáférés lényegesen elmarad a városias térségekétől. Az itt elhelyezkedő önkormányzatokról (zömében kistelepülések) elmondható, hogy az utóbbi évtizedekben forrás hiányában a külterületi úthálózatok fejlesztését elhalasztották, elsősorban csak kisebb állapot javításokat eszközöltek. Ezért jelentős problémává nőtte ki magát az egyes külterületi közutak jelenlegi állapota, azoknak rossz minősége, esetleges hiánya” – olvasható a felhívástervezetben.

Önállón támogatható tevékenységek:

  • önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő külterületi, helyrajzi számmal ellátott, már meglévő: földutak stabilizálása és/vagy alépítményének és szilárd burkolatának kialakítása, valamint szilárd burkolattal rendelkező helyi közutak alépítményének és szilárd burkolatának felújítása és/vagy szélesítése, korszerűsítése.

Támogatási kérelmeket vidéki térségben működő települési önkormányzatok és önkormányzati társulások nyújthatnak be 2021. június 7-től 2022. november 13-ig.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva