48 ezer vendéglátóhely összesen 1900 milliárd forintos forgalommal zárta 2022-t

A vendéglátóhelyek száma csökkent 2022-ben, a forgalmuk éves összevetésben több mint 20 százalékkal nőtt, de a járvány előtti szinttől elmaradt.

 

2022 júniusának végén 48 ezer vendéglátóhely üzemelt hazánkban, több mint 1200-zal kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki a statisztikai hivatal „Helyzetkép, 2022 – Turizmus, vendéglátás” című kiadványából. Az üzletek számánál folytatódott az előző évek csökkenő tendenciája, amit eleinte a járvány miatti üzletbezárások, majd a jelentősen megemelkedett működési költségek és a magas árak miatt mérséklődő kereslet tovább gyorsíthattak.

A vendéglátóhelyek közül mintegy 41 ezer kereskedelmi, 7 ezer pedig munkahelyi, rendezvényi és közétkeztetést végző egységként működött. Az előbbiek száma 1771-gyel (4,2 százalékkal) csökkent, utóbbiaké 540-nel (8,4 százalékkal) növekedett.

A kereskedelmi vendéglátó egységeken belül 28 ezer étterem és cukrászda (magában foglalva a büféket és a fagylaltozókat is), valamint 13 ezer italüzlet és zenés szórakozóhely volt.

2022-ben az előzetes adatok alapján a vendéglátás árbevétele folyó áron 1900 milliárd forint volt (az előző évhez képest 45 százalékkal több), amelynek közel kilenctizede a kereskedelmi, a fennmaradó rész pedig a munkahelyi és rendezvényi vendéglátásból származott. 2022-ben a vendéglátás volumene a járvány előtti, 2019. évi szinttől 4,5 százalékkal elmaradt, de 2021-hez mérten 21 százalékkal (ezen belül a kereskedelmi vendéglátás volumene 23 százalékkal) nőtt. A bővülés az év első felében rendkívül dinamikus volt, azt követően azonban megtorpant.

A külső körülmények hatására az elmúlt években a kereskedelmi és a munkahelyi vendéglátás forgalma eltérő módon változott. Az év elején – jelentős mértékben az alacsony bázis miatt – a kereskedelmi vendéglátóhelyek a munkahelyieknél lényegesen nagyobb növekedést könyvelhettek el, később azonban már többnyire a munkahelyi vendéglátóhelyek mutattak nagyobb emelkedést.

Árucsoportos bontás szerint a vendéglátóhelyek teljes bevételének közel 80 százaléka étel, 8,9 százaléka alkoholmentes ital, 7,1 százaléka alkoholtartalmú ital, 3,8 százaléka kávé és 0,4 százaléka egyéb termék értékesítéséből származott.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva