4,5 milliárd forintból fejlődhetnek a digitális élményközpontok

tanuló, programozás, kódolás, informatika, digitális

A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Digitális élményközpontok hálózatának továbbfejlesztése és központi minőségbiztosítása” című (GINOP-3.1.6-20) felhívás.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) prioritásainak kiemelt célja a munkaerő-kínálat fejlesztése, egyrészt a kompetenciafejlesztés és a felnőttképzés támogatásával, másrészt a képzési rendszernek a gazdaság igényeihez igazodó fejlesztésével. Az informatikai, illetve a digitális gazdasághoz kapcsolódó szakemberek iránti nemzetközi és hazai munkaerő-piaci igény dinamikusan bővül, mindeközben az utolsó tizenöt év adatai alapján hazánkban mind az informatikai képzésekre jelentkezők, mind a felvettek, mind pedig a képzéseket elvégzők száma folyamatosan csökken. A fokozódó mennyiségi és minőségi munkaerő-hiány hatásai már ma érzékelhetőek, és a következő években egyre nyilvánvalóbb korlátozó tényezőként jelentkeznek a digitális gazdaság fejlődése, illetve a nemzetgazdasági és vállalati szintű versenyképesség szempontjából – magyarázza a kormány, miért van szükség a 4,5 milliárd forintos keretösszegű felhívásra. (A forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.)

A felhívás közvetlen célja a gazdasági szereplők által meghatározott munkaerő-piaci illeszkedési problémák okait feltáró és kezelő javaslatok kidolgozása és pilot programok lebonyolítása együttműködésben a gazdasági és munkaerő-piaci szereplőkkel, a vállalkozások és a képző intézmények közötti együttműködések fejlesztése, valamint az informatikai szakmák vonzerejének, társadalmi–gazdasági elismertségének növelése.

A kiemelt felhívásra a kormány által kijelölt konzorcium „pályázhat”, amelynek vezetője a Digitális Jólét Nonprofit Kft., tagja pedig a Széchenyi István Egyetem. A konzorcium 2021. február 2-től március 11-ig nyújthatja be támogatási kérelmét.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva