25 milliárd forintból gyorsul a vasúti közlekedés Almásfüzitő és Komárom között

vasút, sín, útvonal, vasútvonal

Hamarosan megjelenik a „Vasúthálózat szűk keresztmetszet kiváltás TEN-T korridoron (Almásfüzitő–Komárom szakasz)” című felhívás.

Az RRF-5.2.1-23 kódszámú, 25,48 milliárd forint keretösszegű felhívás forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility, RRF), az EU válságenyhítő kerete. A felhívás társadalmi egyeztetése február elején zárult le, a felhívástervezet szerint április elején jelenik majd meg.

A kiemelt felhívásra a támogatási kérelmet az Építési és Közlekedési Minisztérium nyújthatja be, a megvalósításra 36 hónap áll rendelkezésre.

A projektnek 160 km/h sebességet és 225 kN tengelyterhelést kell biztosítania a teljes vonalszakaszon, ami magába foglalja külön szintű csomópontok építését/átépítését, Szőnyi ívkorrekcióval és megállóhely átépítésekkel, akadálymentesítésekkel, valamint felsővezeték és energia-ellátási rendszer korszerűsítésével és a biztosítóberendezések emelt sebességűvé tételével. Mindezeken túl ki kell építeni, illetve fejleszteni a hiányzó vagy korszerűtlen utasforgalmi létesítményeket, zajcsökkentési megoldások alkalmazásával. Sok magyarországi vállalkozás már most elkezdheti a felkészülést a közbeszerzésekre.

Magyarország egyik legforgalmasabb főútjával, az 1. sz. főút jelenlegi, szintbeli keresztezésének külön szintűvé történő átépítésével a jelenlegi baleseti kockázati szint egy magasabb vasúti, közúti és gyalogos szolgáltatási színvonal mellett biztosítható a projekt megvalósulása esetén – jelez egy további indokot a felhívástervezet. „A beavatkozás a vasúti pályát keresztező helyváltoztatások baleseti kockázati szintjét az elvárható minimumra csökkenti.”

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva