1,6 milliárd eurónyi finanszírozás nyílik meg az EU vezető innovátorai előtt

eu, innovációs tanács, innováció, pályázat, európa, unió

Zöld jelzést kapott az Európai Innovációs Tanács 2023. évi munkaprogramja, amely 1,6 milliárd euró értékű finanszírozási lehetőséget nyit meg tudósok és innovátorok számára áttörést jelentő technológiák fejlesztése és új piacok létrehozása érdekében.

A munkaprogram szerint több mint félmilliárd eurót különítettek el újgenerációs technológiákra Európa számára stratégiai fontosságú területeken (energiatárolás, kvantumtechnológia, félvezetők és az élelmezésbiztonság). A munkaprogram számos újdonságot és kísérleti intézkedést tartalmaz az új európai innovációs menetrend támogatására – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az újdonságok között szerepel nyolc kihívás az induló vállalkozások és kkv-k számára, hogy globális vezető szerepet töltsenek be a technológia stratégiai területein (támogatásra és beruházásra szánt 525 millió eurós költségvetéssel). Kiemelt célkitűzés a női innovátorok fokozott támogatása is, az Akcelerátor programot összekapcsolják a Women TechEU kezdeményezés által támogatott vállalatokkal.

Az Európai Innovációs Tanács (EIC) által 2023-ban nyújtott finanszírozás és támogatás:

  • Úttörő kutatásokat támogató program (343 millió euró) multidiszciplináris kutatócsoportok számára, hogy olyan jövőbe mutató kutatásokat végezzenek, amelyek technológiai áttörést eredményezhetnek (akár 4 millió EUR támogatás).
  • EIC Átalakulásfinanszírozási rendszer (128,3 millió euró) a kutatási eredmények innovációs lehetőségekké alakítására (akár 2,5 millió EUR támogatás).
  • Akcelerátor program (1,13 milliárd euró) az induló innovatív vállalkozások és a kkv-k támogatására, hogy olyan nagy hatású innovációkat fejlesszenek ki és terjesszenek elő, amelyek új piacokat teremthetnek vagy „megzavarhatják” a meglévőket (2,5 millió euró alatti támogatások, 0,5 és 15 millió euró közötti tőkebefektetések).

Az Európai Innovációs Tanács valamennyi projektje hozzáfér az üzleti akcelerátorszolgáltatásokhoz, amelyek segítőket, mentorokat és szakértelmet biztosítanak, partneri lehetőségeket kínálnak vállalatokkal, befektetőkkel és másokkal, valamint számos egyéb szolgáltatást és rendezvényt biztosítanak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva