100 milliárd forintból fejlődhetnek a leghátrányosabb helyzetű régiók kkv-i

vállalkozók, vállalkozásfejlesztés

Lezárult „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása a leghátrányosabb helyzetű régiókban” című (GINOP Plusz-1.2.3-21) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése; a tervezet szerint 2022 január 17-től lehet pályázni.

 

A tervezett keretösszeg 100 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy pályázó 10 millió – 150 millió forint közötti összeget igényelhet; a támogatás visszatérítendő, de „bizonyos feltételek teljesülése mellett részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik”. A kormány 800–2500 támogatott kérelemmel számol.

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenysége az elmúlt években mind a V4 országok, mind az EU28-ak növekedési ütemét erőteljesen meghaladó mértékben javult, ugyanakkor még mindig elmaradást mutat az Európai Unió átlagához képest. A magyar gazdaság dinamikus növekedésének fenntartásához a kkv-k termelékenységnek még erőteljesebb felzárkózására van szükség. Az intézkedés keretében nyújtott támogatások révén csökkenhet az alacsony versenyképességű, korszerűtlen eszközparkkal és forráshiánnyal küzdő kkv-k aránya – olvasható a tervezetben.

A program keretében támogatott fejlesztéseknek a négy legkevésbé fejlett régió területén (Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld régiókban), vagy azokon kívül elhelyezkedő, szabad vállalkozási zónának minősülő településeken kell megvalósulniuk.

Támogatható tevékenységek:

 • technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése;
 • infrastrukturális és ingatlan beruházás;
 • tanácsadási szolgáltatások igénybevétele;
 • képzési szolgáltatások igénybevétele;
 • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása;
 • információs technológia-fejlesztés.

Olyan mikro-, kis-, és középvállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek

 • rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel
 • éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelem benyújtását megelőző lezárt, teljes, de 2019-nél nem korábbi üzleti évben legalább 3 fő volt,
 • Magyarország területén székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni cégek, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok fióktelepei,
 • nem tartoznak a KATA hatálya alá, és
 • Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld régiók egyikében, vagy az ezen régiókon kívül eső, szabad vállalkozási zónának minősülő településen valósítják meg fejlesztéseiket.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva