Újra lehet pályázni a Vidékfejlesztési Program két felhívására

By 2022.04.01.április 5th, 2022Napi agrár
állattartó telep, istálló, bárány, birka

I. Ismét lehet pályázni a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” című felhívásra.

A 2021 áprilisában megjelent, VP2-4.1.3.2-4.1.3.3-5.1.1-21 kódszámú felhívás változatlan feltételek mellett lehetőséget biztosít korszerű, a piaci igényeket kiszolgálni képes, új ültetvények létrehozására, a kiöregedett, csak gazdaságtalanul művelhető gyümölcsültetvények megújítására. A fő szempont a termésbiztonság fenntartása. Ennek megfelelően az ültetvénytelepítés mellett pályázni lehet még öntözési rendszerek és jégháló takarás kiépítésére, tavaszi fagykár megelőzését szolgáló technológia, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is.

Lehetőség nyílik komlóültetvények kialakítására is. Emellett új támogatási célként jelenik meg az ökológiai művelésű ültetvények telepítésének támogatása. Az ökológiai művelés vállalása esetén a meghatározott gyümölcsfajok vonatkozásában alacsonyabb hektáronkénti tőszámmal, extenzívebb kialakítással, akár az üzemi termelésből már kiszorult tájfajták eltelepítésével hozható létre az új ültetvény.

A maximális támogatási összeg 500 millió forint. A kérelmek benyújtására február 28. és április 30. között van lehetőség.

II. Február 28. óta újból pályázható az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás, amelynek keretében az állattartóknak ismét lehetőségük lesz nagyobb léptékű beruházásaik megvalósítására.

A 2020 őszén megjelent 360 milliárd forint keretösszegű, „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című (VP2-4.1.1-20) felhívásra az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 473 milliárd forintnyi igény érkezett, ami elegendő indok volt a hosszabbítás mellett.

A támogatás összegére vonatkozó feltételek változatlanok, a vissza nem térítendő támogatás minimális összege célterületenként eltérően 5 és 100 millió forint között változik és maximum 2 milliárd forint lehet. A támogatást baromfitartók, sertéstartók, szarvasmarhatartók, juhtartók, kecsketartók, lótartók, nyúltartók, méhészek és egyéb gazdasági haszonállattal foglalkozó állattartók vehetik igénybe, főszabályként 50 százalékos támogatásintenzitás mellett új állattartó telepek létrehozására, vagy a meglévő telepek korszerűsítésére.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva